Mijenjaju se pravila zbog omikrona, skratit će se izolacija, Capak objasnio zašto

Autor: Poslovni.hr , 29. prosinac 2021. u 07:31
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak komentirao je najave o skraćivanju izolacije za asimptomatske pozitivne osobe.

“Mi smo u ponedjeljak objavili da osobe koje su primile treću/booster dozu ne moraju u samoizolaciju ako su bili u kontaktu s potvrđenim omikron pacijentom.

Intenzivno razmišljamo da, prema današnjoj objavi američkog CDC-ja, skratimo i karantenu za one koji su potvrđeno PCR pozitivni na omikron i cijepljeni s dvije doze. Amerikanci su skratili na pet dana, a sljedećih pet dana se nosi dobro prianjajuća maska. Mi ćemo to uvesti vrlo skoro. Sada već postoje znanstveni dokazi da se omikron prenosi 48 sati prije pojave simptoma i svega dva do tri dana nakon pojave simptoma”, objasnio je Capak za Novu TV.

Sredinom prosinca poslano je nešto malo manje od 700 uzoraka za sekvenciranje, od 564 uzorka koja su stigla – nema niti jednog uzorka omikrona.

Kada će se skratiti karantena?

“Mi smo ovim mjerama, koje smo prvi uveli u Europi, uspjeli usporiti dolazak omikrona. Vidite da svuda oko nas omikron dominira, a mi imamo vrlo malo slučajeva”, dodao je.

Kada omikron postane dominantan, tada će ublažiti mjere koje su usmjerene upravo na taj soj – karantena od 14 dana i obaveza testiranja.

Bi li omikron zbog dočeka sredinom siječnja mogao postati dominantan, pitanje je na koje je Capak odvratio:

“Brojevi nam još uvijek padaju. Peti val predstavlja dolazak omikrona koji je visoko zarazan i brzo se širi. Neminovno je da će doći i kod nas. Naša epidemiološka procjena je da će to negdje biti u drugom tjednu siječnja. Možemo i pogriješiti, to su sve špekulacije, ne možemo sa sigurnošću tvrditi.”

Doček

Za doček Nove godine ugostiteljski objekti mogu raditi dva sata dulje.

“Budimo realni, ljudi će ionako dočekivati Novu godinu i sigurno se neće sve zatvoriti prije ponoći. Nama je realno, budući da nam brojke padaju, da smo dopustili na Badnjak i Silvestrovo rad ugostiteljskih objekata dva sata dulje. Nadamo se da to neće pogoršati epidemiološku situaciju”, zaključio je.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je jučer nova pravila karantene zbog pojave omikron varijante koronavirusa.

Što se već promijenilo?

Revidirana pravila HZJZ-a za postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene donose nekoliko važnih izmjena.

  • Osobe koje su se docijepile, preboljele covid-19 unazad tri mjeseca ili su cijepljene nakon preboljenja ne trebaju biti podvrgnute karanteni.
  • Ako je izvor zaražen omikron varijantom ili postoji epidemiološka sumnja da se radi o omikron varijanti, svi kontakti (osim niže navedenih izuzetaka) podložni su karanteni u trajanju od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene. Ako se iz postavljene sumnje sekvenciranjem isključi omikron varijanta, 14-dnevna karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa.
  • Od obveze karantene izuzete su:
    • imunokompetentne osobe koje su primile primarno cijepljenje (1 doza Janssen ili dvije doze cjepiva koja se primaju u dvije doze) te nakon toga docijepljene
    • osobe koje su preboljele covid-19 i nakon preboljenja primile primarno cijepljenje (1 doza Janssen ili dvije doze cjepiva koja se primaju u dvije doze)
    • osobe koje su preboljele covid-19 unutar 90 dana prije bliskog kontakta, neovisno o cijepnom statusu.
  • Osobe izuzete od karantene trebaju 14 dana od kontakta pojačano provoditi mjere za sprječavanje kapljičnih infekcija te se preporučuje da se testiraju brzim antigenskim testom čim prije nakon ostvarenog bliskog kontakta te svakog trećeg dana tijekom dva tjedna nakon izloženosti. Pozitivni BAT treba potvrditi PCR testom.

Komentirajte prvi

New Report

Close