Mijenja se zakon: Evo kada ćete u mirovinu prema najnovijem prijedlogu

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2017. u 08:19
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Hrvati bi po sadašnjim propisima tek 2038. godine trebali raditi do 67 godina, s time što je postupno produljenje radnog vijeka sa 65 na 67 godina trebalo početi 2030.

Od 2029./30. godine i u prijevremenu mirovinu moći će se tek sa 62 godine, s puno većim ‘penalima’ na mirovinu – promjene će zahvatiti rođene nakon 1962.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najavilo je da će u drugom kvartalu pokrenuti postupak savjetovanja za promjenu tri zakona koji reguliraju mirovinska prava zaposlenih, i to zakon koji regulira beneficirani staž, temeljni mirovinski zakon koji propisuje radni vijek te zakon o privatnim mirovinskim fondovima. Promjenom tih zakona Plenkovićeva Vlada namjerava nastaviti tamo gdje je stala Oreškovićeva: ranije povećati radni vijek na 67 godina života i više penalizirati prijevremeni odlazak u mirovinu, piše Večernji list.

Veći doprinosi za 2. stup?

Hrvati bi po sadašnjim propisima tek 2038. godine trebali raditi do 67 godina, s time što je postupno produljenje radnog vijeka sa 65 na 67 godina trebalo početi 2030. Oreškovićeva je Vlada namjeravala taj proces ubrzati deset godina, pa je 2028. godina bila označena kao prva u kojoj bi muškarci i žene radili do 67 godina! U pripremi je prijedlog po kojemu bi se taj rok s 2038. pomaknuo na 2029. ili 2030. godinu, a rasprava sa socijalnim partnerima mogla bi početi već u travnju. Do kraja travnja Plenkovićeva Vlada mora Europskoj komisiji predočiti svoj prvi program nacionalnih reformi, a premijer je ovaj tjedan kazao da će se mirovinski sustav reformirati kako bi bio održiv. Dobije li prijedlog podršku Sabora, muškarci i žene rođeni nakon 1962. ili 1963., ovisno o tome hoće li ubrzanje početi 2018. ili 2019. godine, odlazili bi u starosnu mirovinu s navršenih 67 godina, dok bi im se dob za prijevremenu mirovinu povećala na 62 godine. Ta će promjena utjecati na radni status više od milijun zaposlenih. Prijelaz će biti dramatičniji za žene, koje ove godine mogu u starosnu mirovinu kad navrše 61 godinu i 9 mjeseci, a za 12 godina će raditi do 67. Ženama se i sada radni vijek povećava za tri mjeseca godišnje dok se prema odluci Ustavnog suda ne izjednače s muškarcima koji rade do 65 godina.

Po novome bi se radni vijek ženama povećavao za šest mjeseci godišnje dok se ne stabilizira na 67 godina! Koliko će se radni vijek zadržati na 67 godina starosti nitko ne zna jer su neke zemlje (Danska, Češka, Njemačka) već najavile da će se do sredine ovog stoljeća u mirovinu odlaziti sa 70 ili 72 i pol godine! Napredak u tom području očekuje i Europska komisija koja prigovara i da Hrvatska preblago penalizira prijevremeno umirovljenje. Milanovićeva je Vlada pri zadnjoj promjeni zakona ukinula ili smanjila penalizaciju za radnike koji su se rano zaposlili i imaju puno staža, a umanjenje iznosi od 0,10 do 0,34 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu. Po novome, svima bi umanjenje bilo 0,30 posto, piše Večernji list.

Ljudi s 41 godinom staža i 61 godinom života mogu u mirovinu bez penalizacije. Ministar mirovinskog sustava Tomislav Ćorić spomenuo je i moguće povećanja stope doprinosa za drugi stup sa pet na šest posto, odnosno smanjenja stope s 15 na 14 posto za prvi stup “ako to dopuste ekonomske mogućnosti”. Rok u kojemu bi došlo do redistribucije mirovinskih doprinosa u korist privatne štednje nije konkretiziran. Ćorić načelno tvrdi da bi to moglo biti do kraja mandata. No, ovu će Vladu u trećoj godini mandata dočekati rješavanje najbolnije teme mirovinske reforme – proširenja mirovinskog dodatka od 27 posto i na obavezne osiguranike drugog stupa.

 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Ovo je strašno, radi se na tome, da umirovljenik malo uživa u svojoj mirovini i da ostatak ostane državi. Trebalo bi ukinuti to davanje, neka si svaki radnik mjesečno stavlja na banku, dobivati će kamate i ide u mirovinu kada želi. Kradu nas, gdje stignu, dok oni uživaju u plodovima našeg rada, radnik koji si je ostvario radom taj novac, skapava od gladi. Pod hitno, mijenjati zakone i sve političare, koji nam godinama rade zlo.

Kako idu one mantre
S faksa na posao a sa posla na groblje

tu u opće nije uzeto u obzir enormni napredak tehnologije koji sadašnja radna snaga neće moći pratiti. već sad bi se moglo zatvoriti hohohoho radnih mjesta koja su najobičnije uhljebljivanje ili socijala. uskoro će eu imati zagarantirani dohodak pa mirovine sam po sebi gube glavni smisao. znači dok radiš radiš za pare, a ne za golu egzistenciju. to je već sad omogućeno svima.

Imate kategorije radne snage tipa Centri za socijalni rad , MInistarstva pravosuđa, Agencije
Komore i sl………gdje rade djelatnici, sijedi….. s dioptrijama debljine flaše coca-cole…..

Najprije treba – uravnotežiti KORISNIKE PRORAČUNA i posložiti socijalne nejednakosti !
Smanjiti sve koji puno troše…..

Ljudi, mi smo grad veličine MUNCHENA. ! Što bi mi htjeli…organizaciju države Kine? USA ?

New Report

Close