Microblink ima platformu svjetske klase, uz nas će rasti održivo

Autor: Lucija Špiljak , 11. siječanj 2021. u 22:01
Sri Rao /PD

Ova nadarena grupa razvila je platformu koja otključava stvarne aplikacije za AI i strojno učenje, kaže Rao.

Točku na i u nizu uspjeha hrvatskih tehnoloških kompanija u 2020. stavio je zagrebački Microblink investicijom bostonskog investicijskog društva Silversmith Capital Partners, koji je u hrvatsku kompaniju za manjinski udio uložio 60 milijuna dolara, čime tržišna evaluacija Microblinka premašuje milijardu kuna.

Microblink je svjetski lider u području računalnog vida koji se temelji na umjetnoj inteligenciji (AI), a brojne aplikacije koriste njegovu tehnologiju pomoću koje kamera mobilnog telefona zamjenjuje ručni unos podataka.

Njihove softverske proizvode koristi nekoliko stotina milijuna korisnika u 70-ak zemalja. Microblink je 2020. unatoč koronakrizi završio s 36% rasta prihoda od prodaje uz povećanje broja zaposlenika kojih je sada više od 100, a novom investicijom spojili su se i s dugogodišnjim partnerom – američkom tvrtkom BlinkReceipt – čime je suosnivač Microblinka, Damir Sabol, postao član Upravnog odbora sa Sri Raom, partnerom iz Silversmitha te Darrenom Bassmanom, suosnivačem BlinkReceipta, koji je postao glavni izvršni direktor Microblinka.

“Tehnološka platforma Microblink omogućava inteligentne slučajeve korištenja računalnog vida poput skeniranja računa (BlinkReceipt), osobnih dokumenata (BlinkID) i podataka o plaćanju (BlinkCard).

43

završene akvizicije imao je u prošloj godini Silversmith Capital Partners

BlinkReceipt izdvaja i identificira podatke na razini SKU-a (Središnja kontrolna jedinica) iz računa u stvarnom vremenu stotina trgovaca i milijuna SKU-a. U ovoj kategoriji ogromna je prilika i nastavit ćemo ulagati u nju”, kaže nam Darren Bassman.

Kako je ovo prvi put da je u Microblink ušao vanjski kapital, a za Silversmith prvi put da ulaže u hrvatsku kompaniju, generalni partner u Silversmithu, sada i član UO Microblinka, Sri Rao, otkrio nam je kakvi su planovi.

Zašto Microblink?

Microblink je okupio jedan od vodećih svjetskih tehnoloških timova usmjerenih na data science i računalni vid. Ova nadarena grupa razvila je platformu koja otključava stvarne aplikacije za AI i strojno učenje koje sada koriste stotine milijuna krajnjih korisnika, koji kolektivno skeniraju milijarde dokumenata svake godine kako bi uštedjeli vrijeme i novac. Tvrtka se obraća velikom, rastućem tržištu i radujemo se suradnji s timom koji nastavlja razvijati proizvode usmjerene na kupce koji rješavaju probleme za tvrtke u raznim industrijama.

Koje benefite partnerstvo sa Silversmith Capital Partners donosi Microblinku?

Silversmith je usredotočen na partnerstvo s profitabilnim tvrtkama poput Microblinka s visokim rastom, a koje vode njihovi osnivači. Fokus na tvrtkama usmjerenima na rast proizvoda kao strategiju izlaska na tržište omogućava nam da iskoristimo svoje iskustvo i svoje mreže kao nadopunu menadžerskim timovima koje podržavamo. Microblink je izgradio inženjersku organizaciju i tehnološku platformu svjetske klase, a partnerstvo sa Silversmithom pomoći će tvrtki da ubrza rast u ključnim poslovnim područjima, uključujući razvoj proizvoda, izlazak na tržište i širenje tima. Mi smo dugoročno orijentirani investitori i surađivat ćemo s tvrtkom kako bismo ulagali u tim, proizvod i organizaciju koja ide na tržište kako bismo omogućili održivi rast u budućnosti.

Hoćete li nakon partnerstva s Microblinkom krenuti u dublje proučavanje hrvatske IT scene s obzirom na to da je Microblink prva hrvatska IT kompanija u koju ste investirali?

Uvijek smo u potrazi za uzbudljivim rastućim tvrtkama s vodećim tržišnim proizvodima u našim ključnim područjima fokusa. Otkrivamo i da ih sve više ima izvan Silicijske doline, a to je trend u koji smo dugo vjerovali. Uživamo u otkrivanju velikih talenata na hrvatskoj tehnološkoj sceni.

Navodite da je misija Silversmitha partnerstvo i podrška najboljim poduzetnicima u rastućim, profitabilnim tehnološkim i zdravstvenim tvrtkama. Vidjeli smo da su tehnologija, odnosno digitalizacija i digitalna transformacija, te zdravstvo najvažnije industrije, koje su u 2020. doživjele dodatan rast uslijed globalne krize. Kako je ta kriza utjecala na Silversmith, investicije i rezultate?

Godina 2020. je sigurno bila jedinstvena i izazovna godina na toliko razina. Kao odgovor na krizu, došlo je do ubrzanja digitalne transformacije širom svijeta. Ono za što bi trebale godine da se pomakne, dogodilo se u nekoliko mjeseci. To smo vidjeli kroz prizmu naših portfeljnih tvrtki. Neke od njih već su bile remote organizacije, a druge su se morale prebaciti iz ureda, istovremeno vodeći računa o zdravlju i sigurnosti svojih timova. Profitabilna priroda ovih poduzeća omogućila im je da prebrode oluju, a potreba za digitalnim rješenjima uslijed pandemije omogućila je nekim poduzećima da ubrzaju svoj rast. Tehnologija i zdravstvo i dalje će služiti kao ključne komponente gospodarskog oporavka i nakon pandemije. A naš fokus na rastućim, profitabilnim tvrtkama znači da je svako poslovanje dobro pozicionirano za rješavanje novih prilika. Širom portfelja u 2020. godini vidjeli smo 43 završene akvizicije, porast zaposlenih za 20 posto, rast prosječnog prihoda za 30 posto i četiri izlazaka iz investicija (punih i djelomičnih).

Koliko profesionalnih investitora okupljate? Koliko je Silversmith prikupio od osnutka 2015. godine?

Imamo 22 profesionalna investitora. Od osnutka smo u prvom fondu 2015. prikupili 460 milijuna dolara, u drugom 2018. prikupili smo 670 milijuna dolara te 2020. godine u 880 milijuna dolara. U posljednjih pet godina uložili smo u 27 tvrtki u tehnološkom i zdravstvenom segmentu, s naglaskom na potpori dugoročnom rastu.

Ciljevi i planovi u 2021. godini?

Naši ciljevi za 2021. bit će slični onima u vrijeme osnivanja tvrtke – pronalaženje i udruživanje s najboljim poduzetnicima u tehnološkom i zdravstvenom sektoru i rad s njima na širenju i razvoju njihova poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close