Meteorolog: Oluje u Europi će jačati. Zadnjih godina zabilježene su tisuće tornada

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2021. u 11:02
FOTO: REUTERS/David W Cerny

Pelajić kaže da nema sumnje u to da klimatske promjene postoje. Rekao je da će oluje vjerojatno biti učestalije i izraženije.

Meteorolog Izidor Pelajić rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 da će novi toplinski val, koji počinje danas, biti malo kraći nego prošli i najvjerojatnije manje intenzivan.

Pelajić je rekao da se novi toplinski val očituje u visokim, iznadprosječnim dnevnim temperaturama, a na obali su problem i vrlo tople noći, u kojima temperatura ne pada ispod 20, a često ni 25 stupnjeva.

“Ovaj val bit će malo kraći nego prošli i intenzitetom najvjerojatnije malo slabiji”, rekao je Pelajić, istaknuvši da je prošli val počeo nakon hladnog proljeća.

Rekao je da je prošli val donio vrlo visoke vrijednosti UV-indeksa te da je bio popraćen većim količinama pijeska iz sjeverne Afrike, koji je vjerojatno malo utjecao na stvarne izmjerene vrijednosti UV-indeksa, jer je atmosfera bila optički deblja.

“Za sada imamo malo prozirniju atmosferu, moguće je da se poveća ta mutnoća u idućim danima, koji će biti stabilni, do četvrtka, recimo, ali ne tako velike količine”, rekao je Pelajić.

Tornada i u Europi

Osvrćući se na nedavni tornado na jugu Češke, Pelajić je rekao da tornada nisu “prepopularna” u Europi, ali da to ne znači da nisu uopće zabilježena.

“U Europi se također događaju tornada. Nekoliko tisuća tornada zabilježeno je u desetak godina otkada se detaljnije prate pojave takvih iznimnih vremenskih prilika”, rekao je Pelajić.

Pelajić kaže da nema sumnje u to da klimatske promjene postoje. Rekao je da će oluje vjerojatno biti učestalije i izraženije.

“Nije klimatska promjena samo vrućina tijekom ljeta, koje inače treba biti vruće, i to ljudi očekuju, uostalom”, rekao je Pelajić.

Znojenje i voda

Što se tiče uređaja za klimatizaciju, Pelajić je rekao da zna ljude koji spavaju u klimatiziranom prostoru veći dio svog života i nemaju nikakvih problema, ali i ljude koji nakon desetak minuta pod klimom tijekom dana imaju zdravstvene probleme.

“Vrlo je to individualno, ali, u svakom slučaju, preporuka je da se proba tijekom noći i dana rashladiti, da se kontrolira temperatura životnog prostora”, rekao je.

Naglasio je i kako osjet ugode nikad nije vezan direktno za temperaturu zraka – uvijek je to kombinacija vjetra, temperature i vlage. “Znojenje je najučinkovitija metoda gubitka tjelesne topline, a za to je potrebno unositi velike količine vode”, dodao je Pelajić.

Komentirajte prvi

New Report

Close