Mercatorovo preuzimanje Tuša trebat će odobrenje Bruxellesa

Autor: Poslovni dnevnik , 03. ožujak 2024. u 22:00
Fabris Peruško, predsjednik Uprave Fortenove/B. Ščitar/PIXSELL

Mercator je koncentraciju s Engrotušem prijavio agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja 23. listopada prošle godine.

Prema riječima direktora slovenske agencije za zaštitu konkurencije (AVK) Andreja Matvoza, Agencija je odbacila Mercatorov zahtjev za prijavu koncentracije s Engrotušem. Tako će Mercatorovo preuzimanje Engrotuša morati procjenjivati Europska komisija.

Koncentracija doseže dimenzije EU-a, objasnio je Matovz za slovenski Forbes. Europska komisija provodi procjenu ako tvrtke sudionice na tržištu Europske unije zajedno ostvaruju ukupni promet veći od pet milijardi eura, odnosno ako ukupni promet na tržištu EU svake od najmanje dvije tvrtke sudionice prelazi 250 milijuna eura.

Iznimka je ako svaka od tvrtki sudionica ostvaruje više od dvije trećine svog ukupnog prometa na tržištu EU u jednoj državi članici. Oba trgovca premašuju prag iz drugog uvjeta.

Mercator je koncentraciju s Engrotušem prijavio agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja 23. listopada prošle godine. Sada će koncentraciju morati prijaviti europskim vlastima, što će, prema procjenama, Mercatoru produljiti čekanje na konačno preuzimanje Tuša za najmanje dvije godine.

Mercator, koji je u vlasništvu hrvatske grupe Fortenova, sredinom studenog potpisao je ugovor o kupnji Engrotuša. Predmet ugovora je stopostotni udio tvrtke Engrotuš bez djelatnosti drogerije Tuš koja je u postupku izdvajanja. Potpisnici su uvjereni da integracija predstavlja odličan temelj za budući rast zajedničkog ulaganja i dugoročnu održivost poslovanja.

Logistika i marketing mogli bi se objediniti pod jednim krovom, no ostaje nepoznato hoće li Mercator zadržati Tuševu upravu u Celju. Prema neslužbenim informacijama objavljenim u jesen prošle godine, transakcija je vrijedna oko 30 milijuna eura. s

Komentirajte prvi

New Report

Close