Međimurski štacun model kako nastaju i djeluju organizirani kratki lanci opskrbe

Autor: Marta Duić , 22. kolovoz 2019. u 22:00
Prodaju proizvode lokalnih proizvođača, najtraženiji su voće i povrće te mesne i mliječne prerađevine/V. Ž. R./PIXSELL

U udruzi planiraju radionice u Varaždinu, Poreču i Osijeku kako bi se sustav trgovina s ponudom domaćeg proširio po cijeloj Hrvatskoj.

Međimurski štacun, trgovina poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koja okuplja 25 međimurskih poljoprivrednika i nudi više od 150 vrsta različitih sezonskih proizvoda, otvorena je u Čakovcu sredinom srpnja.

Valentina Hažić, predsjednica udruge Najbolje 'z  Međimurja objašnjava kako je ideja o otvaranju prvoga organiziranog kratkog opskrbnog lanca u Hrvatskoj postojala je od 2013. godine kada je proučavala ekonomski najisplativije lance. Ubrzo nakon edukacija i treninga kroz prekogranični EU projekt na kojem je kao zaposlenica regionalne razvojne agencije radila s Mađarskom i treninga na tu tematiku u Velikoj Britaniji, identificirala je proizvođače spremne na suradnju. 

Uskoro dostava i web shop
Nakon osnivanja udruge Najbolje 'z  Međimurja, započela je suradnja proizvođača koja je ubrzo dovela do pokretanja j.d.o.o. i konkretne organizirane prodaje. Trgovinu su, priča nam Hažić, uredili sami, od sastavljanja do punjenja polica te su zaposlili članicu udruge koja je bila nezaposlena stoga su dobili potporu za samozapošljavanje. Oko najma prostora financijsku pomoć dobili su od županije, a grad je financirao opremu i promotivne aktivnosti. 

"Odmalena sam na našem OPG-u gledala tu nepravdu i željela sam ispraviti nepovoljnu poziciju u koju su proizvođači dovedeni. U Međimurskom štacunu najtraženije je svježe voće i povrće te mesne i mliječne prerađevine. Pridružuju nam se i novi proizvođači, a mnogi stalni žele proširiti svoju trenutačnu proizvodnju i povećati površine pod staklenicima. Najveći strah koji smo imali bio je taj da će potrošačima biti preskupo, no lokalna zajednica je reagirala odlično, kupuju i traže, i to iznad naših očekivanja", kaže Hažić. 

 

Hažić

Sustav je trom stoga male sredine trebaju lokalne heroje.

Nažalost, tvrdi ona, poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj je uništena i bio je izazov naći kvalitetne proizvođače spremne na suradnju. Ipak, 'probrali' su najbolje iz Međimurja i krenuli k ostvarenju cilja – samoodrživosti ekonomije na lokalnoj razini, vodeći se pritom dobrim omjerom cijene i kvalitete, te da i proizvođač i kupac budu zadovoljni.

"Sustav je trom i male sredine trebaju lokalne heroje koji će znati i htjeti spojiti proizvođače, a da pritom imaju zdravu jezgru proizvođača i stabilan proizvodni sustav lokalne zajednice. Uskoro krećemo s dostavom proizvoda ugostiteljima, a uređujemo i web shop", napominje Hažić. Ipak, smatra, najbitnija je edukacija proizvođača jer je svaki pojedinac ključan, stoga je odlučila svoj 'know how' na jesen prenijeti kroz edukacije u Osijeku, Varaždinu i Poreču i pronaći ljude koji bi pokrenuli kratke opskrbne lance u ostatku Hrvatske.

Brže do stola
Premda međimurska stručnjakinja tvrdi da je Međimurski štacun prvi organizirani kratki opskrbni lanac u Hrvatskoj, iz Ministarstva poljoprivrede napominju da takvi modeli prodaje kod nas postoje praktički oduvijek.

  "Kratki lanac opskrbe podrazumijeva smanjivanje broja posrednika do najmanje mjere kako bi gotov proizvod bio dostavljen na mjesto krajnje potrošnje. To obuhvaća prodaju na štandovima na tržnicama i izvan tržnica na malo, prodaju na sajmovima, izložbama, izletištima, na štandovima u trgovačkim centrima, ustanovama", objašnjavaju iz Ministarstva te napominju kako su prepoznali važnost kratkih lanaca opskrbe te su u propise poput Zakona o OPG-ima i Zakona o poljoprivredi ugradili odredbe kojima se uređuje prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda. 

"Vlada je u ožujku donijela Akcijski plan promoviranja i jačanja kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora za razdoblje 2019. i 2020. godine. U 2019. KBC – Zagreb nositelj je pilot projekta kratki lanci opskrbe", pohvalili su se iz Ministarstva. I mjere iz Programa ruralnog razvoja usmjerene su na dodjelu sredstava za projekte vezane na kratke lance opskrbe, a pomažu i manifestacije poput Doručak s hrvatskih farmi koje povezuju proizvođače i potrošače te pridonose skraćivanju puta 'od polja do stola'.

Uz to, u suradnji s HGK, HPK, HOK-om i udrugama OPG-a i braniteljskih zadruga planiraju edukacije i radionice o poslovnom i tržišnom organiziranju poljoprivrednika te osnivanju proizvođačkih organizacija s ciljem objedinjavanja ponude hrane i šire primjene modela kratkih lanaca opskrbe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close