Međunarodni studij Digitalne poljoprivrede u Osijeku

Autor: Marta Duić , 03. listopad 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Upisi traju do 11. listopada i slobodno je još 20 mjesta, a na prvoj godini svi su oslobođeni troškova školarine.

Fakultet agrobiotehničkih znanosti (FAZOS) i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku ove godine upisuju prvu generaciju studenata na diplomski sveučilišni studij Digitalna poljoprivreda.

U pitanju je studij na kojem će sudjelovati profesori i predavači iz inozemstva, nastava će se odvijati na engleskom jeziku, a upisi traju do 11. listopada. Slobodno je još 20 mjesta, a na prvoj će godini svi biti oslobođeni troškova školarine te će na jedinstvenom studiju za poslove budućnosti naučiti kako unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Kako tvrdi Zdenko Lončarić, prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom FAZOS-a studij je za one koji su završili agronomiju, prehrambenu tehnologiju, šumarstvo, nutricionizam, biologiju, računarstvo, ekonomiju i druge studije iz tih područja.

“Pokretanjem ovog studija Hrvatska ima priliku pozicionirati se kao centar izvrsnosti za digitalnu poljoprivredu. Značajno je što se otvorio upravo u Slavoniji, našoj najvažnijoj poljoprivrednoj regiji, s ogromnim potencijalom za dodatni razvoj koji je, nažalost, nedovoljno iskorišten zbog velikog iseljavanja stanovništva.

Uvjeren sam da se, zahvaljujući zanimanjima i vještinama koje se mogu steći na ovom studiju, negativan demografski trend može usporiti, a Slavonija vratiti među najznačajnije proizvođače hrane u EU.

Studij je na engleskom jer je prvenstveno namijenjen studentima iz inozemstva, ali i zbog profesora koje smo uključili u program. Iako je pandemija otežala internacionalizaciju, u studij je već uključeno desetak profesora iz inozemstva”, otkriva Lončarić.

Partner studija Digitalna poljoprivreda je Agrivi, domaća tehnološka kompanija koja će najboljima iz prve generacije ponuditi stipendije i osigurati posao.

Matija Žulj, osnivač i direktor Agrivija objašnjava da digitalizacija može znatno povećati produktivnost poljoprivredne proizvodnje, popraviti lokalnu samodostatnost, poljoprivrednicima povećati zaradu, a potrošačima dati potpuno transparentan uvid u proces proizvodnje hrane koju konzumiraju.

“U našoj smo kompaniji stalno u potrazi za stručnjacima sa znanjima digitalne poljoprivrede, koji će raditi ne samo na digitalizaciji poljoprivrede u Hrvatskoj, već na projektima digitalne transformacije najvećih globalnih proizvođača hrane”, poručuje Žulj.

Komentirajte prvi

New Report

Close