Medak: Slijedi nam krvavih sedam mjeseci, nastavi li se trend, 30 tisuća radnika moglo bi završiti na ulici

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2020. u 11:16
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tihi je to prosvjed održan već u Istri, Dalmaciji, u Bjelovaru, jučer i u Samoboru, kojim ugostitelji žele apelirati na Vladu za pomoć pri teškom stanju zbog korone.

Na dug ni kiflu. Ne daju im banke, govore nam tako zaposleni u ugostiteljstvu, kredite, a dopuštene minuse “režu” jer konobari, kuhari, spremačice, recepcioneri rizična su im skupina. Više od pedeset posto pao je promet u ugostiteljstvu od početka pandemije, objasnio je jučer predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak, a nastavi li se taj trend, 30 tisuća, od 65 tisuća zaposlenih u spomenutom sektoru, završit će na ulici, piše Večernji list.

Ne doslovno, procjene su udruge, u kojoj kažu da će trećina otići u inozemstvo, trećina naći posao u drugoj branši, dok će se trećina naći na ulici.

– Slijedi nam krvavih sedam mjeseci – objašnjavao je jučer Marin Medak dvije minute do podneva na Cvjetnom trgu u Zagrebu, gdje se jučer na sat vremena piće nije moglo popiti, a ni ručati u 2500 objekata. Tihi je to prosvjed održan već u Istri, Dalmaciji, u Bjelovaru, jučer i u Samoboru, kojim ugostitelji žele apelirati na Vladu za pomoć pri teškom stanju zbog korone.

Vrata su nam zatvorena u svim komercijalnim bankama, kredit ne može dobiti ni jedan ugostitelj. Ali država se zadužiti može, odnosno Hamag-Bicro kreditima mogao bi se riješiti cijeli problem. Od tri do četiri milijarde kuna za 15-20 tisuća subjekata, koji onda mogu preživjeti idućih šest-sedam mjeseci. Ti su krediti izvanredni, oni su za obrtna sredstva i za plaće radnicima i onda nema spirale propadanja – kazao je Medak koji je, u ime ugostitelja, od Vlade zatražio i stopu PDV-a od 10 posto na hranu te obustavu plaćanja PDV-a do 1. ožujka sljedeće godine.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close