Jadran hoteli s nagodbom, tvrtke kćeri u stečaju

Autor: Suzana Varošanec , 07. srpanj 2022. u 14:00
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Stanje nenaplaćenih zajmova povezanim društvima na dan otvaranja stečaja ovog dužnika iznosi više od 10 milijuna kuna.

Stečajnim raspetljavanjem dugovanja, a s utegom pozajmica povezanim tvrtkama, zahvaćene su pojedine tvrtke iz portfelja dioničkog društva za hotelijerstvo Jadran Hoteli. U spomenutoj matici vlasničku polugu tek pod zadnje ima mađarski poduzetnik Daniel Jellinek, većinski vlasnik IsoTek Grupe koja je pojedinačno najveći dioničar Fortenova Grupe, pa se čišćenje dubioza, izgleda, pripisuje njegovoj ulozi.

Procesi o kojima je riječ vidljivi su npr. kod dužnika Hotel Labineca i Jadran Laguna sa sjedištem u Gradcu, na Makarskoj rivijeri, osnovanima 2008., a čiji su stečajevi otvoreni odlukama TS u Splitu u travnju. Prijavljene tražbine 31 vjerovnika (dobavljači) u stečaju Hotela Labineca sredinom lipnja iznosile su oko 20,9 milijuna kuna, a ispitane će biti na ročištu zakazanom za 13. srpnja. Na isti dan zakazano je i ispitno te izvještajno ročište u stečaju Jadran Lagune, u kojem su zasad vjerovnici prijavili oko 13,4 milijuna kuna potraživanja.

No, stanje nenaplaćenih zajmova povezanim društvima na dan otvaranja stečaja ovog dužnika iznosi više od 10 milijuna kuna. Pokušaji nove uprave da naplati pozajmice nisu bili uspješni, i to zbog blokade inače brojnih povezanih tvrtki. U oba predmeta zbog nesposobnosti plaćanja, pokazuje se da su sami dužnici inicirali otvaranje stečajeva, s razlikom po pitanju visine i trajanja blokade: Jadran Laguna pod blokadom od oko 840 tisuća kuna u trajanju 414 dana i Hotel Labineca više od milijun kuna u 221 dan blokade. Treba reći i da je uoči otvaranja ovih stečajeva voljom vjerovnika ‘sanirana’ tvrtka majka, tj. za Jadran Hotele odobrena je predstečajna nagodba, inače u predstečajnoj praksi kuriozitetna, jer su za taj postupak, pa tako i za ročište na kojem je izglasana nagodba, mjerodavna pravila, kao i novele Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi iz 2012.

Komentirajte prvi

New Report

Close