Matić: Registar je najčasniji popis u hrvatskoj povijesti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2012. u 14:05
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Registar hrvatskih branitelja najčasniji je popis u hrvatskoj povijesti, a imena na tom popisu temelj su Republike Hrvatske, poručio je ministar branitelja Predrag Matić nakon što je na svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti objavio Registar, koji je od danas javnosti dostupan na internetskoj adresi www.registar-branitelji.hr.

Registar hrvatskih branitelja najčasniji je popis u hrvatskoj povijesti, a imena na tom popisu temelj su Republike Hrvatske, poručio je ministar branitelja Predrag Matić nakon što je na svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti objavio Registar, koji je od danas javnosti dostupan na internetskoj adresi www.registar-branitelji.hr.

Matić je naglasio da je objavom popisa Vlada braniteljima "osigurala neizbrisivo mjesto u povijesti".

"Registar čini temelje moderne Hrvatske, on je iskaz poštovanja prema javnosti", ocijenio je Matić.

Još jednom je odbio tumačenja da je Ministarstvo trebalo objaviti imena onih koji su nezakonito stekli status branitelja i prava iz tog statusa, poručivši da će se time baviti pravosuđe i policija.

Naglasio je da se Ministarstvo kod objave konzultiralo s Agencijom za zaštitu osobnih podataka i sigurnosnim službama te da od Registra braniteljima ne prijeti nikakva opasnost.

Odmah po objavi Registra, Matić je prvi unio svoje ime u internetsku tražilicu i nazočnima predstavio svoj ratni put, što su učinili i njegovi kolege, ministri obrane i unutarnjih poslova Ante Kotromanović i Ranko Ostojić.

Ministri su naglasili da su ponosni na svoje ratne puteve i da je vrijeme da se Registar konačno objavi.

"Ovo je za građane koji žele čuti istinu tko je branio Hrvatsku. Vrijeme je da razlikujemo prave branitelje od plavih. Neki su se tukli u prsa, a neki na ratištu", rekao je Ostojić.

Prisjetio se da je u rat otišao sa starom 'vinčesterkom', koju mu je poklonio jedan partizan, dok su se, kaže, "drugi šminkali po Splitu u uniformama".

Rekao je da je to tada i javno rekao, zbog čega je otpušten iz vojske.

Kotromanović se, pak, prisjetio brojnih vojnih akcija u kojima je sudjelovao.

"Bio sam vojnik i radio sam vojnički posao, ako će me netko zbog toga tužiti ili suditi, ja ću biti ponosan", poručio je Kotromanović.

Objavom Registra, javnosti su u elektroničkom obliku postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji se objavljuje samo uz pisani pristanak branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama.

Objavu Registra omogućio je Sabor, koji je nedavno većinom glasova izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Svečanoj objavi Registra nazočili su predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, ministar rad i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, te predstavnici braniteljskih udruga.

Iako najavljeni, generali Mladen Markač i Ante Gotovina nisu nazočili svečanosti.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zašto POPIS / REGISTAR / nije JEDNOSTAVNO ….SPISAK po abecedi?

Zašto ne mogu vidjeti podatak o gosp. JADRANKI KOSOR ..a znam da ima čin
i da je hrvatski branitelj, mada nije nikog na ratištu branila…nema veze. ?

samo oni koji imaju nečistu savjest oni se bune protiv objave . svim drugaricama i drugovima u politici oduzeti činove ako nije bio borbeni sektor ,ionako imaju imunitet pa im ovo netreba

New Report

Close