Lokalni moćnici u Sinju miniraju posao u koji sam uložio 16 mil. kn

Autor: Saša Paparella (VLM) , 20. studeni 2013. u 22:01
Mate Jujnović dozvolu za rad moći će tražiti tek u srpnju 2014./Igor Kralj/PIXSELL

Iako je lani ispunio sve uvjete, MUP mu ne da dozvolu, a u međuvremenu je nikla i Croatijina stanica.

Priča o poduzetničkim nedaćama koju je na tiskovnoj konferenciji održanoj u srijedu u Zagrebu ispričao povratnik s Novog Zelanda Mate Jujnović, vlasnik tvrtke Autoprijevoz Sinj, čak i za hrvatske prilike zvuči nevjerojatno.

Jujnović je 2008. počeo raditi na podizanju nove stanice za tehnički pregled vozila, udaljene samo 200 metara od sadašnje, koju sve do 2014. u najmu ima Croatia osiguranje (CO). Iako je u projekt krenuo na sugestiju Centra za vozila Hrvatske i MUP-a, te u njega uložio 16 milijuna kuna, policija mu već godinu dana ne želi dati dozvolu za nastavak rada na novoj lokaciji.  Od početka je sve krenulo loše: dozvolu za gradnju čekao je dvije godine. "Sinjski moćnici namjerno su odugovlačili kako ne bih uspio dobiti dozvolu. Tvrdili su da u toj zoni nije dopuštena gradnja, pa se ispostavilo da ipak jest. Dvaput su me odbili i dvaput sam se žalio u Zagrebu i tek onda sam uspio", ispričao je Jujnović.Potom mu je stigao nalog da mora sagraditi atomsko sklonište.

"Takvo što nema nijedna stanica za tehnički pregled! Uostalom, Hrvatska je sada u NATO savezu, pa tko će to bacati atomsku bombu na Sinj?", pita se razočarani povratnik. Sklonište je ipak podigao i na njega potrošio 1,5 milijuna kuna, ali to nije bilo sve. U kanal za testiranje vozila morao je staviti "njuškalo", senzor koji detektira prisutnost benzina. Nakon toga, morao je dati izraditi Studiju prometa u Sinju, no MUP još ne želi dati dozvolu za preseljenje. Formalno, nju treba tražiti CO, kao zakupnik stanice, no oni to ne žele učiniti. Jujnović će sam moći zatražiti  dozvolu tek u srpnju 2014., kad između CO-a i Autoprijevoza istekne 15-godišnji ugovor o najmu. U međuvremenu je postalo jasno zašto je tako: Croatia osiguranje, koje 2014. mora izaći iz najma, i samo je, nakon što je MUP raspisao natječaj, u Sinju sagradilo svoju stanicu za tehnički pregled.

"Potpuno je besmisleno da sada u Sinju postoje tri takve stanice, jer samo ova naša, s tri tehnološke linije, kapacitetom uvelike nadmašuje potrebe grada Sinja. Umjesto da štiti zakon, MUP ga krši! Raspisali su natječaj za gradnju još jednog centra znajući da tako neće biti posla ni za koga", kaže Jujnović. CO je navodno dozvole dobio u ekspresnom roku iako je gradio na terenu koji ne zadovoljava tehničke mimimume. Gradnja je navodno, umjesto da se raspiše natječaj, bila povjerena bivšem vlasniku zemljišta (?!). Cijeli taj projekt CO je navodno platio 19 milijuna kuna, Jujnović, koji je također vlasnik vlasnik Prometa Makarska i Autobusnog kolodvora Split, nije želio reći tko su sinjski moćnici koji mu već godinama zagorčavaju život. "Obratio sam se premijeru, predsjedniku, DORH-u. Pozove li me Mladen Bajić, voljan sam mu ispričati sve što znam", poručio je. 

Dijaspora čeka

Croatia sve negira 

"Netočni su navodi da nova stanica za tehnički pregled koju je Croatia osiguranje  sagradilo u Sinju ne zadovoljava tehničke uvjete jer je MUP donio rješenje kojim odobrava njezin rad. Navodi da 'CO ne želi od MUP-a tražiti dozvolu za premještanje stanice na novu lokaciju' paušalni su i nepotpuni jer CO i Autoprijevoz Sinj imaju sklopljen ugovor o zakupu stare stanice u Sinju, a sve dok ga navedene strane ne raskinu, nema pravne osnove za podnošenje zahtjeva MUP-u", odgovor je Croatia osiguranja. Što se tiče cijene izvedenih radova, nisu, kažu, obvezni dati takve podatke.

Komentari (2)
Pogledajte sve

CVH je vrlo sumnjiva firma…na tportalu je bio članak da se radi o monopolističkoj firmi čiji business case se zasniva na zakonima(koji uz to eliminiraju konkurenciju)a osnovali su je bivši visoki dužnosnici MUP-a …
I tko zna tko sve ima prste u tome…ne bih se čudio i neki gospodarstvenici..pogotovo kada vidim kako određeni brane HGK…

Hrvatska je visoko politički korumpirana zemlja.

New Report

Close