Mate Granić za lobiranje traži 500.000 eura?

Autor: Josip Bohutinski/VLM , 13. svibanj 2013. u 08:28
Photo: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL

Lobirao je da se stari kanali na kojima je sagrađen Westgate zamijene novima te da se SCZ proglsi državnim interesom

Lobirao sam za vas da se stari kanali na kojima je sagrađen Westgate zamijene novima te da se Shopping City Zagreb (SCZ) proglasi državnim interesom pa mi izvolite za to platiti 500.000 eura. Sukus je to pisma koje je najpoznatiji hrvatski lobist Mate Granić poslao direktoru tvrtke Shopping City Zagreb Ottu Bariću, koji mu ipak ne želi platiti traženi novac, piše Večernji list.

SCZ je investitor u Westgate kojim upravlja pak Trgovački centar Zagreb (TCZ), najveći trgovački centar u Hrvatskoj vrijedan oko 343 milijuna eura, a koji je dijelom sagrađen na državnom zemljištu, odnosno na odvodnim kanalima. Investitor je morao sagraditi nove kanale i ustupiti ih besplatno državi, preciznije, Hrvatskim vodama. Prema ugovoru SCZ-a i Hrvatskih voda, investitor je stare kanale koje je zatrpao kako bi mogao graditi centar trebao platiti po tržišnoj cijeni. Ispod samog centra , koji se prostire na 250.000 kvadrata, nalazi se još 3633 državnih kvadrata, a na cijeloj parceli u vlasništvu SCZ-a ukupno je oko 68.000 kvadrata kanala u vlasništvu RH.

Iako je još HDZ-ova vlada donijela odluku da austrijski investitori za 3633 kvadrata ispod centra trebaju platiti 726.600 eura, SCZ nije to želio platiti nego samo zamijeniti stare za nove kanale. Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) prošle je godine, pak, naručila elaborate od neovisnog vještaka koji je isprva odredio da za sve kanale, a to znači za 68.000 kvadrata, SCZ treba platiti 35,7 milijuna kuna.

No, nakon toga je to vještačenje revidirano i SCZ bi trebao platiti razliku od pet milijuna kuna.

Granić u pismu navodi kao svoju zaslugu upravo rješavanje problema s kanalima odnosno njihovu zamjenu. Kao svoju drugu zaslugu, za koju mu trebaju platiti pola milijuna eura, Granić navodi uključivanje u drugu fazu dobivanja statusa državnog interesa za SCZ. Naime, SCZ ima problema a dijelom vlasnika zemljišta pa bi mu status interesa RH omogućio izvlaštenje tog zemljišta. Granić u pismu navodi da je prvu fazu tog lobiranja uspješno obavio postojeći lobističko-konzultantski tim, i to do razine Zagrebačke županije i predaje Ministarstvu pravosuđa, kojem je isplaćeno 400.000 eura plus PDV, a da je ostalo za platiti još 500.000 eura.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Neće taj nikada propasti.
Uostalom, od čega taj doktor, već dugi niz godina jako dobro živi?
Možda neki fuš?

Zaljubljen u Kolindu ?……sve ima njemu zahvaliti…..? imam loše primisli….kad je žena dužna
zahvaliti muškarcima…ha, pomogao joj je …tako je rekla…

Igrač koji na ovom forumu ima hrpu nickova od Sanader,gagi, baffo, …. Žmukljar ,Pijun8, Igrač, dr.dipl.oec, SHAHEEN , Kapri, Robin Hud, pozitivac, 10 deka parizera itd poznat je i na Poslovni.hr pod još većim brojem nickova. Sva djeca u kvartu ga znaju kao strićeka koji kupuje sladoled ako mu otvore novi nick. Neki od njegovih nickova na Poslovni.hr : Vidra ,DIZELAS, Ivano 7, GUBERNATOR, vodavoda, valentine, ANRICOM, insider, DELUX, ivana 7 ,Stevica, Rekvijem, dynamit, system 42, governor, Savage, Vatreni itd. Najdraži mu je bio nick ZIMZELEN ali mu ga je moderator banirao trajno zbog drukanja i nagovaranja forumaša na kupnju dionica koje su kasnije vrijedile 0 kuna. To su KEMOBOJA, ZDENKA, POUNJE, HOMS i još brdo sličnih bisera. E sad kad vam tako veliki stručnjak preporuča građevinare i brodare ja bih se zabrinuo. Pitajte samo koliko je danas dionica KEMOBOJE ….

New Report

Close