Masovna instalacija panela u metropoli donijet će 80% manje troška za struju

Autor: Darko Bičak , 13. srpanj 2022. u 07:00
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Projekt istoimene tvrtke bez zaposlenih uključuje više od 300 milijuna kuna investicija.

Iako je hrvatska metropola pomalo kaskala za ostatkom Hrvatske po pitanju obnovljivih izvora energije i energetske tranzicije, sada se divovskim koracima želi to nadoknaditi, pa i postati nacionalni lider.

Tvrtka Zagrebački sunčani krovovi bila bi zadužena za energetski projekt identičnog imena kojim se želi krenuti u masovnu instalaciju solarnih panela po svim javnim zgradama u Zagrebu što bi u konačnici, prema najavi gradonačelnika Tomislava Tomaševića, trebalo donijeti 80 posto ušteda u odnosu na trenutne troškove za električnu energiju te u istom postotku smanjiti i ispuštanje CO2.

Novo trgovačko društvo

Odluka o osnivanju nove gradske tvrtke donesena je na jučerašnjoj Gradskoj skupštini. Zaposlenih neće imati, a upravljat će investicijama većim od 300 milijuna kuna. Projekt je predstavljen krajem prošle godine kad je Skupština donijela program “Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te zgradama gospodarske namjene na području Zagreba za razdoblje 2022. – 2024.”.

Kako je pojasnio Zorislav Antun Petrović, predsjednik Odbora za zaštitu okoliša Skupštine Grada Zagreba, cilj Programa je povećanje korištenja obnovljivih izvora energije uz promociju korištenja Sunčeve energije u javnim, privatnim i gospodarskim objektima na području grada.

“Programom će se omogućiti koordinirana priprema i izgradnja integriranih sunčanih elektrana na krovovima postojećih zgrada s konačnom svrhom osiguranja električne energije iz obnovljivih izvora. Izgradnjom sunčanih elektrana omogućit će se smanjenje operativnih troškova, stvaranje preduvjeta za dekarbonizaciju samih zgrada, ostvarenje energetskih i klimatskih ciljeva te smanjenje emisija stakleničkih plinova povećanjem udjela obnovljivih izvora energije”, navodi Antun Petrović. Za operativnu provedbu i upravljanje Programom zadužen je Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje te Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA. Iz Grada podsjećaju da sama REGEA kao neprofitna ustanova nije registrirana niti ovlaštena obavljati poslove proizvodnje ili prodaje/opskrbe električnom energijom. Stoga se u svrhu provedbe investicijskog dijela Programa, odnosno samog postavljanja sunčanih elektrana na krovove zgrada, osniva trgovačko društvo s ciljem učinkovite i pravovremene pripreme i provedbe samih investicija: od projektiranja, osiguravanja financiranja do izgradnje i upravljanja.

Kapacitet od 10 MW

Provedena je detaljna analiza 567 gradskih objekata, bez zgrada u vlasništvu Zagrebačkog holdinga te su pripremljeni idejni projekti i zahtjevi za ishođenje elektroenergetske suglasnosti za prvih 150. Radi se o ukupnom kapacitetu od više od 10 MW investicijske vrijednosti više od 75 milijuna kuna. Prema studiji koju je REGEA predstavila, očekuje se da bi se u ekstenziji ovog projekta mogli uključiti i građani te bi se povećao kako obujam projekta, tako i veličina ukupne investicije.

“Uspješno je aplicirano na tzv. Norveški fond – ukupno sedam sunčanih elektrana snage oko 1,3 MW, investicijske vrijednosti 10-ak milijuna kuna, s grantom 85%. Prilikom pripreme samih investicija, razmatrat će se svi mogući modeli provedbe, ovisno o konkretnom profilu samog krova, tj. potrošnje konkretne lokacije, što podrazumijeva financiranje putem bespovratnih sredstava iz EU fondova, sredstava tehničke pomoći razvojnih banaka te kredita komercijalnih banaka”, navode iz Grada Zagreba.

Komentirajte prvi

New Report

Close