Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Maslinika je čak 1000 hektara manje

Autor: Miroslav Kuskunović, Jolanda Rak Šajn/VL
19. srpanj 2017. u 21:59
Podijeli članak —
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U 2016. u Hrvatskoj je proizvedeno 31.183 tonamaslina, oko 35.000 hektolitara maslinova ulja.

U Institutu za poljoprivredu i turizam održan je jučer i prvi savjet za maslinarstvo na kojem je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio kako je Hrvatska još uvijek puno veća uvoznica nego izvoznica maslinova ulja te da treba jačati i hrvatsko maslinarstvo i maslinare. U 2016. u Hrvatskoj je proizvedeno 31.183 tonamaslina, oko 35.000 hektolitara maslinova ulja. Površine pod maslinicima iznosile su 18.184 ha, za gotovo 1000 ha manje nego godinu ranije, a razlog su opožareni i zapušteni maslinici.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Prema podacima struke u RH je oko 160 uljara koje su prostorno dobro raspoređene i s prosječnim preradbenim kapacitetom od oko 1300 kilograma po satu. Potrošnja maslinova ulja po članu domaćinstva je 1,5 litra, a pribrojimo li i potrošnju u ugostiteljstvu po glavi stanovnika trošimo 2 litre, a Grčka, primjerice, 20 litara, Španjolska i Italija 11, a Portugal 8,2 litre. Velike su regionalne razlike u potrošnji. U primorskom dijelu ona je na razini mediteranskog prosjeka, a u kontinentalnoj Hrvatskoj zanemariva.

U Institutu za poljoprivredu i turizam održan je jučer i prvi savjet za maslinarstvo na kojem je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio kako je Hrvatska još uvijek puno veća uvoznica nego izvoznica maslinova ulja te da treba jačati i hrvatsko maslinarstvo i maslinare. U 2016. u Hrvatskoj je proizvedeno 31.183 tonamaslina, oko 35.000 hektolitara maslinova ulja. Površine pod maslinicima iznosile su 18.184 ha, za gotovo 1000 ha manje nego godinu ranije, a razlog su opožareni i zapušteni maslinici.

Prema podacima struke u RH je oko 160 uljara koje su prostorno dobro raspoređene i s prosječnim preradbenim kapacitetom od oko 1300 kilograma po satu. Potrošnja maslinova ulja po članu domaćinstva je 1,5 litra, a pribrojimo li i potrošnju u ugostiteljstvu po glavi stanovnika trošimo 2 litre, a Grčka, primjerice, 20 litara, Španjolska i Italija 11, a Portugal 8,2 litre. Velike su regionalne razlike u potrošnji. U primorskom dijelu ona je na razini mediteranskog prosjeka, a u kontinentalnoj Hrvatskoj zanemariva.

Autor: Miroslav Kuskunović, Jolanda Rak Šajn/VL
19. srpanj 2017. u 21:59
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close