Maslinari kažu da će maslinovo ulje poskupjeti, cijene bi mogle biti rekordne

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2022. u 08:25
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iako je maslinama manjak oborina saveznik, dugotrajna suša ipak je ostavila traga. Plodovi su manji i ako ne nabubre dovoljno do sezone branja, rezultat je manje ulja.

Suša je ovog ljeta pogodila i maslinike. Problema će biti s urodom maslina, kojima suša inače pogoduje. Ako ne padne kiša do sezone berbe, plodovi će ostati mali pa će samim tim maslinari dobiti i manje ulja, koje bi moglo dosegnuti cijenu od 150 kuna po litri, piše N1.

“Mi smo proizvođači ekološkog maslinovog ulja. Proizvodimo ulje od tri varijeteta maslina. Imamo monosorte od oblice, maslinike i levantinke i također se bavimo konzerviranjem maslina”, kaže Ivan Vicenco, vlasnik OPG-a.

Iako je maslinama manjak oborina saveznik, dugotrajna suša ipak je ostavila traga. Plodovi su manji i ako ne nabubre dovoljno do sezone branja, rezultat je manje ulja.

“Naši plodovi jesu donekle osušeni, ali oni se polako nakon ove prekjučerašnje kiše vraćaju nazad u život i na neki način mi sad odbrojavamo posljednji mjesec do berbe”, dodaje Vicenco. A kakva će berba biti ovisi i o području na kojem se maslinik nalazi. Najveće gubitke trpe oni na krševitim područjima.

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov kaže: “Primamo izvješća kako su masline uslijed dugotrajne suše smežurane i tamo gdje nema dovoljno zemlje da se zadrži vlaga već su počele otpadati. Maslinari trpe štetu. Tamo gdje ima zemlje u maslinicima još jedno dva tjedna i ti maslinici će gubiti svoje plodove.”

Pa će zbog toga, ali i porasta cijena materijala, svaka kap postati dragocjena. Očekuje se porast cijena od 20 do 30 posto.

“Neće poskupjeti maslinar svoj rad, nego i žulji će isto koštati. Koštat će ambalaža više, gorivo, prijevoz, transport, sama sredstva za zaštitu. Sve ono oko maslinovog ulja i truda maslinara će poskupjeti pa ujedno i finalni proizvod – ekstra djevičansko maslinovo ulje”, govori Ljubenkov u razgovoru za N1.

OPG-ovac: Po meni je cijena iznad 130 kuna za litru pljačka

Vicenco neće dizati cijene. Smatra da su se neki previše prilagodili turizmu i bez razloga poskupjeli proizvod.

“A s druge strane zaboravljaju da su ljudi oko nas, koji koriste maslinovo ulje, koji su i naši sugrađani i koji će biti tu i nakon što odu turisti. Možda bi u solidarnosti trebalo biti realan. Po meni cijena iznad 130 kuna za litru ulja je na neki način pljačka”, govori Vicenco.

Na glavnom splitskom pazaru cijene su od 80 do 100 kuna, ovisno o tipu ambalaže. Osim ulja, može se kupiti i autohtona sadnica. Ako oko Male Gospe ne padne kiša, cijene ulja ići će gore, kažu na pazaru.

“Pošto sam proizvođač, nastojat ću što manje dignuti, sve zavisi o urodu. Suša je, urod je dobar, ali plod je sitan, nema kiše, sve zavisi o kiši”, govori Josip Ercegović iz Rogoznice. Najveća briga za maslinare ove sezone nije urod, nego koliko će ulja zbog suše donijeti.

Komentirajte prvi

New Report

Close