Markotić: Postojat će potvrde o cijepljenju i testiranju, ali to nije diskriminacija

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2021. u 08:29
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

“Britanski soj je zavladao Europom, ali ulazi u fazu sporijeg širenja. Južnoafrički soj još nije detektiran u svim zemljama, kao i brazilski”, rekla je Markotić.

Svijet je punih godinu dana u pandemiji covida. Zarazilo se 120 milijuna ljudi, umrlo više od 2 milijuna i 600 tisuća. Uvedena su mnogobrojna epidemiološka ograničenja koja ne dopuštaju život na koji smo se naviknuli. Stvorena su cjepiva koja bude nadu. Širenje zaraze ne prestaje. U Otvorenom HRT-a se raspravljalo o situaciji u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Srbiji.

Infektolog Dragan Delić se javio iz Beograda.

“Nismo bili spremni, svi problemi su se pokazali u svom oštrom obliku. Sad trpimo posljedice nekih zabluda koje postoje”, kazao je za HRT.

“Rješenja koja su primijenjena nisu bila najsretnija. Nije bilo najsretnije formirati Krizni stožer. To je neko čudno tijelo koje čine liječnici, zdravstveni stručnjaci, ekonomisti… Uvijek se rade neki kompromisi. Nema kompromisa u medicini i znanosti”, rekao je Delić o situaciji u Srbiji te dodao da je neprimjereno da liječnici važu između zaraženih i ekonomskih posljedica.

“Previše je tu kompromisa, ne mogu opravdati da se medicinski razlozi potiskuju zbog nečeg drugog”, kazao je Delić. Napominje da je problem što građani ne vjeruju Kriznom stožeru koji nije uvijek donosio najbolje odluke.

“Dominantne će biti lakše varijante, ali virus će se lakše širiti”

“Virus će ostati u nama, pokušat će pronaći ravnotežu. Dominantne će biti lakše varijante, ali virus će se lakše širiti. Mi nemamo izbora, mi ćemo se razboljeti. Pitanje je samo koje će biti posljedice infekcije”, kazao je za kraj Delić i naglasio važnost cjepiva.

Akademkinja Mirsada Hukić, spec. mikrobiologije i subspec. virusologije, javila se iz Sarajeva. Kaže da je u BiH sve oko pandemije komplicirano jer nema zajedničkog pristupa.

“Situacija je vrlo zabrinjavajuća”, kaže Hukić. Dodala je da ne postoji jedna institucija koja se bavi pandemijom pa je situacija vrlo konfuzna.

U BiH je izolirano 12 mutacija od kojih su tri postale dominantne, rekla je Hukić.

Prodekan Medicinskog fakulteta u Ljubljani, predstojnik Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Miroslav Petrovec je rekao da policijski sat u Sloveniji nije popularan, ali da treba smanjiti kretanje ljudi u noćnim satima.

“Imamo tjedni prosjek od 707 novozaraženih, to nije dobro. Najviše nas zabrinjavaju novi sojevi virusa”, rekao je Petrovec.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kaže da je pojava mutiranih virusa zakomplicirala situaciju.

“Britanski soj je zavladao Europom, ali ulazi u fazu sporijeg širenja. Južnoafrički soj još nije detektiran u svim zemljama, kao i brazilski”, rekla je Markotić.

“Serija cjepiva koju su druge zemlje blokirale nije stigla u Hrvatsku”

Ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić je rekao da je pandemija na površinu izbacila niz slabosti, ali i dobrih stvari. Pohvalio je Ministarstvo i članove Stožera za njihov rad.

“Danas je bolja organizacija unutar bolnica, puno je lakše se prilagoditi povećanju broja pacijenata. Danas smo ekipiraniji i imamo veliko iskustvo”, rekao je.

Markotić je komentirala situaciju s AstraZenecom.

“Uobičajeno je da dođe do nuspojava nakon cijepljenja. Ono što se do sada zna je da jedna smrt i jedna embolija u Austriji nisu povezane s cjepivom. U svakoj proizvodnji imate serije, normalno je ako se pojavi sumnja, da se zaustavi cijepljenje tom serijom”, rekla je Markotić.

Kaže da serije koju su druge zemlje privremeno blokirale nema u Hrvatskoj.

“Najbolje cjepivo je ono koje je dostupno”

Voditelj je pitao akademkinju Hukić koje cjepivo preferira. “Najbolje je ono koje je dostupno, bar nama u BiH”, rekla je Hukić.

“Pokušavaju se naći novi lijekovi, iskoraka ima jako puno. Poslužit će ne samo protiv covida nego i drugih bolesti. Dobra iskustva imamo s kortikosteroidima, kao i plazmom koja se sada daje u ranijoj fazi”, rekla je Markotić na pitanje kojim lijekovima se u Hrvatskoj liječe oboljeli.

Hukić je protiv covid-putovnica. Petrovec se ne slaže, on se zalaže za uvođenje putovnica za cijepljenje osobe. Lucić je protiv diskriminacije, ali nije protiv potvrda o cijepljenju. Markotić kaže da je realnost da će postojati potvrde o cijepljenju i testiranju, ali smatra da to neće biti diskriminatorno.

Komentirajte prvi

New Report

Close