Markotić otkrila što je zabrinjava i pojasnila zašto se sad mora fokusirati na cijepljenje mlađih

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2021. u 11:33
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nakon duže stanke Stožer je sazvao konferenciju za novinare. Osim najave popuštanja mjera u vidu produljenja rada terasa kafića (usluživanje gostiju unutar kafića i dalje će biti zabranjeno), osvrnuli su se na nove prijetnje koje se pomno prate u dijelu europskih zamalja.

“Zabrinjavaju nove varijante. Ta varijanta ulazi u necijepljenje skupine, najviše u Velikoj Britaniji zasad… Dosta je situacija zabrinjavajuća i oni čine sve da ne dođe do većih posljedica. Stav Europe je da zasad ipak ta varijanta napada vulnerabilni dio mlađe pa treba doista biti oprezan. U većini zemalja se indijska varijanta popela na 3 posto zaraženih pa to traži pozornost. Nije najsretnije za čuti, imamo dva izvješća koja su još u obradi. Radi se o sljedećem.

Epidemija u Finskoj, pojavila se u jednoj bolnici na dva odjela, oboljelo je 57 bolesnika, 17 ih je umrlo, 41 je bilo cijepljeno jednom dozom, a ostali s dvije doze. Zaraženi su i djelatnici koji su bili cijepljeni, ali nitko nije teško bolestan. Slično je i u Belgiji u Domu za starije, gdje je 60 do 70 štićenika oboljelo, 11 je umrlo, bili su cijepljeni ali su bili s brojnim komorbiditetima.. 10 do 15 članova osoblja je inficirano. Vidimo da je trend da ljudi koji su primili jednu dozu odustaju od druge doze, to nije dobro…”, upozorila je Alemka Markotić.

“Fokus je da se trebaju cijepiti mlađi jer se među njima širi virus. Dosta zemalja se priprema cijepiti djecu 12 do 16 godina, Pfizer je odobren, bit će tijekom ili krajem ljeta i Moderna”, dodala je Markotić te zaključila da ne smijemo misliti da pandemija prestaje, iako je situacija bolja.

“Treba se cijepiti čim prije s obje doze i dalje se treba pridržavati osnovnih mjera zaštite”, preporuka je Markotić.

Komentirajte prvi

New Report

Close