Markotić otkrila kako je Irska naučila lekciju pa sada imaju mirnu situaciju

Autor: Poslovni.hr , 01. listopad 2021. u 12:09
Foto: Pixsell

Osvrnula se i na situaciju u Sloveniji, gdje je mlada djevojka preminula nakon što je primila cjepivo Johnson&Johnsona.

Alemka Markotić rekla je na konferenciji Stožera da je ECDC je jučer naglasio da treba biti oprezan s naglim relaksiranjem mjera, piše N1.

“Prosjek procijepljenosti je 79,2 posto, ali za odrasle s jednom dozom, a 73,4 posto s dvije doze, no upozoravaju da je veliki tu bazen još djece. Navode da bi minimalno moralo biti 75 posto ukupne populacije u Europi cijepljeno da bismo mogli držati pod kontrolom daljnje širenje virusa. Upozoravaju da se u zemljama koje naglo relaksiraju mjere širi zaraza i u rukavicama su rekli da takvo popuštanje mjera nije opravdano. Zemlje koje su imale jake lockdowne i sad idu u jaka popuštanja, te neke ekstremne odluke nisu najbolje”, rekla je Markotić.

Navela je primjere nekih drugih zemalja.

“Italija je očito naučila lekciju iz prvog vala, bili su dobri učenici, imaju više od 80 posto cijepljenih odraslih. Oni, Portugal i još par zemalja imaju dobre rezultate u cijepljenju djecom. Slično ide i Cipar, oni idu dalje i prema dječjoj populaciji i školama, spremaju kampanju prema djelatnicima škola, roditeljima i djeci, pokušavaju podići svijest i potrebu za cijepljenjem. Irska je naučila lekciju iz drugog vala, potpuno su cijepili 74% stanovništva i imaju mirnu situaciju”, rekla je Markotić te dodala da većina zemalja drži kao što ih drži i Hrvatska.

Osvrnula se i na situaciju u Sloveniji, gdje je mlada djevojka preminula nakon što je primila cjepivo Johnson&Johnsona.

“Ispituje se taj slučaj zajedno s EMA-om. Mogu zasad reći da je ta osoba imala prethodnu zdravstvenu situaciju koja je također mogla dovesti do ishoda kakav je bio. Slovenska komisija će zajedno s EMA-om za određeno vrijeme dati relevantno izvješće koje će onda reći je li se smrtni slučaj dogodio zbog cijepljenja ili nečeg drugog”, rekla je Markotić.

Komentirajte prvi

New Report

Close