Markotić: Očekuje se da će do kraja kolovoza delta soj potpuno zavladati Europom

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2021. u 11:29
FOTO: Screenshot

Alemka Markotić je na današnjoj konferenciji za novinare Stožera izložila najnovije informacije iz znanstvenih krugova.

“Izvješće ECDC-a govori da delta varijanta preuzima primat. Negdje se taj postotak kreće od 25 do preko 70 posto. Očekuje se da će do kraja kolovoza potpuno zavladati Europom. U ovom trenutku se brzo širi među mlađima. Tu se u najgoroj situaciji nalaze Portugal, Cipar, Španjolska. U Portugalu je dnevno 3000 inficiranih. To je kao da Hrvatska u sred sezone ima 1300 novih dnevno. U Španjolskoj je najviše inficiranih među mladima, veliko žarište je bila Mallorca, tamo se skuplja puno mladih turista. U jednom okupljanju je bilo 9000 mladih, njih 3000 se inficiralo”, rekla je Alemka Markotić.

“To je ista priča kao lani kad smo odmah iza ljeta imali nagli uspon i snažan drugi val, ali najvažnija razlika je da smo lani imali samo mjere. One su dobre i bitne, ali nisu mogle riješiti problem. Danas imamo cjepivo koje to može. Poruka je da nam cijepljenje omogućava zdravlje, da budemo slobodni, da se možemo normalno kretati i živjeti”, rekla je.

Davor Božinović je rekao da su donijeli još jednu mjeru.

“To je za područje Primorsko-goranske županije. Mjera koja se uvodi su zabrana održavanja svih javnih okupljanja s više od 20 osoba osim ako se radi o javnom okupljanju na kojoj sudjeluju samo osobe s covid-potvrdom”, rekao je Božinović.

“Okupljanja vezana za umjetničke programe dozvoljena su samo za osobe s covid-potvrdom. Ova odluka stupa na snagu, trajat će do 31. srpnja”, rekao je Božinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close