Markotić objavila jako dobru vijest vezanu za indijski soj i cijepljenje

Autor: Poslovni.hr , 30. travanj 2021. u 11:31
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Alemka Markotić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera izvijestila je da je sudjelovala na znanstvenoj platformi Europske komisije.

“Imamo trotjedni pad u Europi, to se prati, ali previsok je dnevni broj novooboljelih. U deset zemalja to iznosi više od 500 na sto tisuća. Preko 90 posto dokazanih slučajeva je britanski soj. Ostali sojevi, brazilski i južnoafrički, se detektiraju, ali nije zabilježen neki porast. Što se tiče virusa u Indiji, zasad ima sedam europskih zemalja gdje je zabilježen. Dobra je vijest da po svemu sudeći ta varijanta je osjetljiva na cjepiva, cjepiva štite od te varijante”, istaknula je Alemka Markotić.

“Iz EMA-e imamo informacije da se i dalje prate cjepiva, J&J i AZ. Došlo je do nekih novih spoznaja koje bi mogle govoriti o jednom rjeđem poremećaju vezanom za aktivaciju krvnih pločica”, rekla je.

“Sve zanima mogu li se s drugom ili kasnije s trećom dozom koristiti neko drugo cjepivo. Zasad nema podataka, UK provodi neka istraživanja o tome, prvi rezultati mogli bi biti u svibnju. Zasad nisu zabilježeni incidenti vezani za drugu dozu AstraZenece pa po tome nema ni opravdanja za primjenu drugog cjepiva”, navela je Markotić.

Komentirajte prvi

New Report

Close