Markotić: Moguće da ćemo ići i iznad broja od 5000 novozaraženih, u Austriji otkrivena delta plus varijanta

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2021. u 10:22
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Navela je i da se dosad moglo vidjeti, a najviše iz izraelske studije, da su nuspojave nakon treće doze cjepiva praktično vrlo male i puno manje nego nakon druge doze.

Šefica Zarazne bolnice Alemka Markotić gostovala je u Dnevniku HRT-a gdje je komentirala aktualnu situaciju oko korone, ali i najavila: mogli bismo ići i preko 5000 novih slučajeva.

Upitana hoće li se loš trend rasta novozaraženih nastaviti odgovorila je: “Nažalost, najvjerojatnije da”.

“Čini se da će se situacija s povećanim brojkama nastaviti. Možemo možda očekivati i više brojke nego u drugom valu kada smo imali oko 4500 novih slučajeva dnevno. Došlo nam je hladnije vrijeme, ljudi se zatvaraju, ne zrače, virus se brže širi, a i malo smo zaboravili na mjere. Nezahvalno je prognozirati, ali s obzirom na dinamiku širenja moguće je da možemo imati i preko 5000 novih slučajeva dnevno. No, vidjet ćemo, ne smijemo ipak zaboraviti da imamo i 50 posto cijepljenih”, rekla je Markotić.

O delta plus varijanti

“Ne zna se još gotovo išta. Pojavio se u Engleskoj, ima ga i u Austriji. 99 posto inficiranih u Europi sad ima delta varijantu. Delta plus je otkriven kod vrlo malog broja slučajeva, treba ga pratiti”, rekla je Markotić.

O Laucu

Na pitanje o izjavi člana Znanstvenog savjeta Gordana Lauca da je na djelu pandemijski marketing, odnosno na pitanje provodi li se nad nama taj marketing od strane određenih zainteresiranih skupina s krajnjim ciljem ostvarivanja velikog profita, Markotić je odgovorila kako u svakoj kriznoj situaciji postoji niz elemenata koji imaju svoje interese.

“U svakom slučaju, struka koja nešto predlaže i preporučuje ne vodi se marketingom, nego znanjem i onim što je dužnost, a to je da zaštiti stanovništvo od težih oblika bolesti, od smrti”, rekla je Markotić, dodavši da je važno cijepiti se i po potrebi se testirati.

“Bilo bi dobro da se djeca cijepe što više”

Navela je i da se dosad moglo vidjeti, a najviše iz izraelske studije, da su nuspojave nakon treće doze cjepiva praktično vrlo male i puno manje nego nakon druge doze.

Odgovarajući na pitanje o cijepljenju mladih, Markotić je rekla da se zadnjih desetak dana, odnosno dva tjedna, definitivno vidi da jako raste broj zaraženih među mlađim osobama, pa i među školskom djecom.

“Sad je cjepivo odobreno za 12 i više godina, bilo bi dobro da se djeca cijepe što više da bi na neki način i sebe zaštitila od infekcije, ali i sve one starije s kojima su u kontaktu”, rekla je Markotić.

Komentirajte prvi

New Report

Close