Markotić: “Mjere smo uvodili postepeno, a vraćati ćemo ih tamo gdje je kritično”

Autor: Poslovni.hr , 29. lipanj 2020. u 08:17
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Za kritike je rekla da bi bilo dobro da se konkretno kaže što je dobro što nije.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” rekla je u Dnevniku HTV-a da se situacija kontinuirano prati.

– Imamo dva veća žarišta, u Đakovu, gdje se epidemiolozi jako dobro nose s tim i zasad nismo čuli da ima većih problema, te Zagrebu. Zagreb je veliki grad i možemo uvijek očekivati da veliki gradovi imaju najveći broj bolesnika. Jedno žarište je u bolnici Sv. Ivan, zasad samo jedan ima teže simptome. Nitko od bolesnika nije na respiratoru i nije životno ugrožen, iako je gotovo 50% bolesnika iz “Sv. Ivana”, stariji su od 60 godina, znači na neki način su rizične skupine. Zasad su samo dvoje u težoj kliničkoj slici, ostali imaju blagi do srednje teški oblik bolesti, bez obzira na to što devet od njih ima pneumonije, rekla je.

Zaključila je da je zdravstveni sustav pokazao da je stabilan, pripremljen.

– U prvom dijelu epidemije bilo je i više zaraženih zdravstvenih djelatnika, odgovorila je na pitanje o broju zaraženih liječnika. Sustav za krizne situacije funkcionira, spreman je i organiziran. Imamo dodatnog iskustva i naši se građani mogu osjećati sigurnima, rekla je.

Komunikacija stručnjaka u zemlji treba biti jasna, korektna i poštena, izjavila je. Smatra da svako stvaranje kontradiktornih informacija ne doprinosi tome.

– Svačiji rad je otvoren za preispitivanje. Promišljali smo, korigirali se, i isto radimo i sada. Situacija nije kritična, iako moramo biti oprezni. Važno je da stručnjaci daju svoje mišljenje. Stožer nije sam, tu je puno kolega koji vrijedno rade svoj posao, dodala je.

Za kritike je rekla da bi bilo dobro da se konkretno kaže što je dobro što nije.

– Mi smo mjere postepeno uvodili, postepeno popuštali, sada ćemo ih vraćati tamo gdje je došlo do kritičnog stanja, rekla je.

Komentirajte prvi

New Report

Close