Markotić iznijela zastrašujuće podatke iz Zarazne bolnice u Zagrebu

Autor: Poslovni.hr , 29. listopad 2021. u 12:05
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Alemka Markotić na konferenciji za novinare iznijela je iskustva sa Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”.

“I infektologa je malo u RH, ima nas oko 120, zahvalni smo svim kolegama koji pomažu da iznesemo epidemiju na najbolji mogući način. Mi trebamo svakog čovjeka, kolege u primarnoj medicini imaju značajnu ulogu, mogu liječiti i prevenirati bolest. Njima se zahvaljujemo na svemu što su dosad učinili.

U ovom trenutku svi pomažu, i specijalisti školske medicine. Oni sad s povećanim brojem inficirane djece imaju veliki obim posla. Liječnici obiteljske medicne su nam važni da iznesemo ovaj val na najbolji mogući način. Stariji su najvulnerabilniji, imat će težu kliničku sliku ako se razbole, dulje će biti u bolnici. Važno je da se cijepe i da im obitelji pomognu u toj odluci. Sve mjere su jako bitne za njih i dalje, od distanci, zaštite i maski.

Svjedočimo da je iznimno važno da bi bilo pametno da sve žene koje planiraju trudnoću da se cijepe na vrijeme.

Sad smo puni već dva mjeseca. Sad dolazi puno teži slučajevi, preksinoć u mom dežurstvu imali smo 240 pregledanih, oko 120 upala pluća, naši rendgeni rade punom parom, svaki drugi je imao ozbiljnu upalu pluća.

Ujutro je županijska hitna zvala da imaju visoko rizičnu osobu od 180 kg, koja je loše. Za pola minute smo imali trudnicu na prijemu u teškom stanju i da treba hitno na odjel intenzivne. Tijekom noći se stanje pogoršalo, dijete je rođeno carskim rezom, ona je na respiratoru. Te situacije smo mogli izbjeći. Mi smo kao nacija izbjegli korona party u prvom valu, sad smo ne pred partijem nego tulumom (tko želi shvatit će), i umjesto korona tuluma možemo imati cijepljenje tulum. Prvaci smo u sportu, možemo biti i prvaci u cijepljenju”, jasno je poručila Markotić.

Navela je da će tijekom prosinca će vjerojatno biti odobreno cijepljenje djece od 5 do 11 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close