Marina Korkyra Vela Luku napokon stavlja na mapu nautičkog turizma

Autor: Darko Bičak , 22. lipanj 2020. u 22:00
Marina je napravljena kao otok s dva moderna paviljona

Sve više upita imamo od stranih gostiju koji žele svoje brodove prebaciti kod nas na stalni vez i to nas veseli, kaže direktor marine Ivo Šegon.

Da je Hrvatska nautičarska velesila, a po pitanju čartera smo prema mnogim mjerilima čak i globalni lider, je opće poznata stvar. No, usprkos tome investicije u nove nautičke kapacitete, prvenstveno marine, relativno su rijetke i uglavnom skromne.

Zbog toga je zanimljiv projekt Marine Korkyra koji je nedavno zaživio u Veloj Luci na Korčuli. Radi se o investiciji “teškoj” 42 milijuna kuna u koju se upustila tvrtka Ovalis nova, u vlasništvu poduzetničke obitelji Šegon, koja je u Veloj Luci tijekom 2011. izgradila istoimeni hotel, Hotel Korkyra.

Čekalo se od ‘80-ih

Kako kaže Ivo Šegon, direktor marine, nakon više desetaka godina nastojanja izgradila se i otvorila nova marina u Veloj Luci. Time se konačno Vela Luka može predstaviti i kao nova luka hrvatskog nautičkog turizma. “Od davnih 80-tih godina projekt Luke nautičkog turizma je čekao da zaživi i donese dugo očekivane promjene velolučkom turizmu i budućem razvoju mjesta.

Iako se projekt odužio malo više nego što smo planirali, tijekom 2018. i 2019. su obavljeni građevinski radovi, a ove godine je marina i otvorena – uporabnu dozvolu smo dobili sredinom svibnja”, kaže nam Šegon.

Marina Korkyra ima 132 veza, te bar i restoran s pogledom na cijelu velolučkU uvalu. Marina je napravljena kao otok s dva moderna paviljona koji su mostićima povezani s obalom čime se, kaže direktor, stavlja “pečat” na prepoznatljivi vizualni izgled marine.

U prvom paviljonu smješteni su recepcija, suvenirnica i sanitarni čvorovi, a u drugom bar i restoran koji su otvoreni za nautičare, ali i za sve goste Vele Luke i mještane . Restoran, kaže Šegon, nudi jela bazirana na kombinaciji tradicionalnih i modernih receptura, te većinu namirnica nabavlja od lokalnih dobavljača.

Projektanti Marine Korkyra, Maja Kuzmanović, arhitektica i Mladen Vučković, maritimni projektant istaknuli su da je u ovom trenutku izvedena samo prva faza marine, veliki lukobranski gat koji štiti čitavu marinu od nepovoljnih vremenskih uvjeta, koja je istovremeno i privezište za brodove i šetnica za turiste, odmakom od obale na gatove doživljaj velolučke vale još je snažniji.

Dodaju da je to jedinstven primjer marine koja ima paviljone na velikom gatu, a ne na obali, te je tako otvoren dodatni prostor za korisnike. Specifičan velolučki i 9,5 kilometara dug zaljev čini je prirodno sigurnim mjestom za nautičare na Jadranu.

Još dominiraju tranzitni gosti

Kako su u Veloj Luci poprilično udaljeni od većine hrvatskih zračnih luka, a i glavnih međunarodnih prometnica, Marina Korkyra za sada svoje kapacitete puni tranzitnim gostima, kaže, napominje direktor.

“Sve više upita imamo od stranih gostiju koji žele svoje brodove prebaciti kod nas na stalni vez i to nas veseli. Nadamo se da je Vela Luka uz slogan Marine Korkyra ‘Vežite se za Velu Luku!’ sretno uplovila u nove nautičko turističke izazove”, slikovit je za kraj bio Ivo Šegon.

Komentirajte prvi

New Report

Close