Proizvođači u strahu od otežane naplate i gomilanja dugova

Autor: Marija Crnjak , 02. studeni 2016. u 22:01
Od iduće godine izjednačuje se PDV na sve lijekove, što struka traži godinama/Fotolia

Aktualna porezna politika i cijena bezreceptnih lijekova potiču korištenje lijekova na recept, što opterećuje zdravstveni proračun.

Vladinim prijedlogom porezne reforme konačno se predlaže izjednačavanje stope PDV-a na sve lijekove, koja će iznositi 13 posto u sljedećoj godini, a 12 posto od početka 2018. godine, doznaje Poslovni dnevnik iz izvora bliskih Vladi. To će značiti da stopa PDV-a na lijekove na recept raste s 5 na 12 posto u konačnici, ali i to da pada porezna stopa na bezreceptne lijekove (OTC) sa sadašnjih visokih 25 posto na 13 posto sljedeće godine, odnosno 12 posto u 2018.

Iako nisu oduševljeni dizanjem poreza na receptne lijekove, industrija u Hrvatskoj i to će progutati ako se istodobno poboljša naplata od države, do čega bi među ostalim mogla dovesti upravo niža stopa OTC-a (over the counter), što godinama zagovara struka i zdravstveni sustav. Prednosti tog poteza su brojne, praksa u drugim europskim zemljama pokazala je da snižena stopa na OTC povećava dostupnost i korištenja lijekova bez recepta, smanjuje prekograničnu trgovinu, ali i posjete liječnicima zbog manjih zdravstvenih tegoba. Poznato je da hrvatski građani po OTC zbog nižih cijena idu u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Radi se najčešće o lijekovima protiv bolova, za snižavanje temperature, protiv alergija, antimikoticima.

 

3,1mlrd.

kuna stajali su HZZO lijekovi na recept u prošloj godini

"Odluka da se OTC stavi u nižu stopu PDV-a bila bi višestruko korisna, jer bi povećala dostupnost lijekova i rasteretila zdravstvo, od čega bi imali koristi i korisnici i država.  Naime, aktualna porezna politika i visoka cijena bezreceptnih lijekova potiču korištenje lijekova na recept, što opterećuje zdravstveni proračun", ističe Jerko Jakšić, predsjednik uprave PharmaSa, farmaceutske tvrtke Luke Rajića koja značajan dio prihoda ostvaruje iz CHC segmenta (Consumer Healthcare). Jakšić podsjeća i na korak dalje koji je potrebno napraviti s istim ciljem, a to je prebacivanje dijela lijekova s receptnog u bezreceptni režim, o čemu se također godinama govori. Naime, trenutno se na tržištu nalaze lijekovi s jednakom aktivnom tvari i dozom, a u različitom su režimu stavljanja na tržište i poreznog opterećenja.

Niz istovrsnih lijekova na recept, a  različitih proizvođača, može se istovremeno nabaviti u ljekarni bez recepta i na recept, iako svaki taj lijek prolazi jednaku proceduru kod regulatora, odnosno od proizvodnje do stavljanja na tržište. Ako status bezreceptnog lijeka ovisi o razini svijesti o sigurnosti lijeka, onda navedene razlike u statusu nemaju smisla, ističu naši sugovornici.  U Udruzi proizvođača lijekova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) slažu se da je potrebno izjednačiti stopu OTC-a i receptnih ljekova. "Svaki lijek mora proći kroz istu rigoroznu proceduru od strane nadležne institucije, odnosno od proizvodnje do stavljanja na tržište podvrgnut je jednako strogoj kontroli.

Stoga se zalažemo za izjednačavanje stope PDV-a, što će povećati dostupnost lijekova koji imaju jednaku aktivnu supstancu, jednaku dozu, te su namijenjeni liječenju identičnih medicinskih stanja kao i receptni lijekovi", kaže Milka Kosanović, direktorica Udruženja, podsjećajući kako 27 zemalja unutar EU primjenjuje istu stopu na receptne i bezreceptne lijekove. Nedavno je objavljen primjer Austrije koja je povećala prodaju bezreceptnih lijekova s 489 milijuna na 747 milijuna eura od uvođenja jedinstvene stope na sve lijekove 2009. godine. Doduše u sektoru su se nadali da će snižena stopa ostati 5 posto, kao i do sada za receptne lijekove, iako će povećanje porezne stopa najviše osjetiti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, i to u segmentu lijekova na recept i posebno skupih lijekova.

U godišnjem izvješću HZZO-a navodi se kako su ih lIjekovi na recept koštali 3,1 milijarde kuna, što bi s PDV-om od 12 posto bilo 200-tinjak milijuna kuna više. Cjepiva su koštala 21,6 milijuna kuna te bi se povećala za oko 1,5 milijun, dok bi posebno skupi lijekovi porasli za 50-tak milijuna kuna. Proizvođači se naime boje da bi porast PDV-a lijekova na recept zbog toga imalo negativan utjecaj na već sad otežanu naplatu od HZZO-a, te stvaranje novih dugova, no istodobno se nadaju da će problem biti ublažen izjednačavanjem stope za OTC. 

Komentirajte prvi

New Report

Close