Zakon o obrtu slijedeći tjedan na Vladi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. listopad 2013. u 16:29
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Prijedlog novog zakona o obrtu na Vladi će se naći idući tjedan, najavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na današnjoj konferenciji za novinare.

Prijedlog novog zakona o obrtu na Vladi će se naći idući tjedan, najavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na današnjoj konferenciji za novinare.

Istaknuo je kako nema alternative dobrovoljnom članstvu u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), samo je pitanje metodologije i vremena kada će ono biti primjenjeno.

Moj je prijedlog, kazao je Maras, da to bude 1. srpnja 2014., ali smo otvoreni za razgovore unutar Vlade i unutar koalicije da vidimo opcije o ovom prijedlogu.

Ponovio je kako dobrovoljno članstvo nema alternativu i kako je to stav SDP-a, no kako na tome neće lomiti koaliciju.

Ako se neki drugi prijedlog pokaže da je u ovom trenutku bolji za koaliciju onda ćemo vidjeti što će biti, rekao je Maras.

Kazao je i kako mu "ne pada na pamet" komentirati stav HNS-a, kako ima ljudi i u toj stranci koji misle da bi trebalo biti dobrovoljno članstvo, no on nije ovlašten davati takve izjave.

Ali u ovom trenutku Maras je mišljenja kako dobrovoljno članstvo u komorama (HOK i HGK) nema alternative.

Ponovio je kako je istraživanje agencije Ipsos Puls pokazalo da više od 77 posto obrtnika i 93,2 posto poduzetnika želi da članstvo za komore bude na dobrovoljnoj bazi. Također, usluge HOK-a nikada nije koristilo 74,8 posto obrtnika, a kod poduzeća 80,9 posto.

Istraživanje je provedeno na općoj populaciji od 300 ispitanika te na 300 vlasnika obrta i na 200 poduzeća.

Maras je ponovio kako dobrovoljno članstvo ne znači i ukidanje komore kako to neki žele prikazati.

Kada imate institucije koje imaju imovinu vrijednu 300, 400 milijuna kuna, kada imate vlastite izvore prihoda, zainteresiranu populaciju koja želi koristiti vaše usluge, onda se ne morate bojati da će se išta desiti komorskom sustavu i da će komore nestati.

Maras kaže kako je siguran da se uz samo korištenje imovine komore mogu financirati, ali u puno manjem obujmu nego što je 600 zaposlenih u HGK i više od 300 u HOK-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close