Maras: HGK neće propasti bez članarina, nešto što ima tako veliku imovinu teško može nestati

Autor: Bernard Ivezić , 18. ožujak 2014. u 15:24
Gordan Maras. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Naveo je da članarina u HGK mora biti dobrovoljna kako bi se potaknulo HGK na reforme.

HGK očigledno ne planira ići u reformu što je nedopustivo i zato vjerujem da će se u idućih mjesec-dva o rješenju za taj problem raspravljati na Vladi izjavio je u utorak ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. On je dan ranije odgovarajući na pitanja tviteraša, na događaju koji je organizirao Poslovni dnevnik, najavio inicijativu za ukidanje obveznog članstva u HGK.

"Zar mislite da sam trebao šutjeti na pitanje jednog tviteraša kada me pitao o HGK? Zar mislite da se stanje u toj Komori, u kojoj 99 posto članova čine mali i srednji poduzetnici, ne dotiče Ministarstva poduzetništva i obrta? Da HGK po tome nije u mojem resoru?", uzvratio je Maras.

Naveo je da članarina u HGK mora biti dobrovoljna kako bi se potaknulo HGK na reforme. Dodao je da zna što ministar Ivan Vrdoljak misli o tome, ali da ne može on biti glasnogovornik Ministarstva gospodarstva. No, da njegova inicijativa nije mimo Vlade.

"Vlada sve radi timski pa tako i ovo nitko ne radi samostalno od Ministarstva gospodarstva, jednako kao što je i Zakon o strateškim investicijskim projektima bio zajednički. Znači na njemu je također radilo i Ministarstvo poduzetništva, a o svemu je odluku donijela Vlada", kaže Maras.

Istaknuo je da sada o HGK kruži dosta glasina koje nisu točne. Kao jednu je naveo da se plasira priča kako će HGK propasti bez članarina.

"To jednostavno nije točno, i to ne samo zato što Vlada itekako želi očuvati HGK, već i stoga što je HGK institucija s imovinom vrijednom 500 milijuna kuna, a nešto što ima tako veliku imovinu teško može nestati", kaže Maras.

Dodaje da je nužno provesti reformu HGK kako bi poduzetnici vidjeli korist od te organizacije. Navodi da to znači da je bitno vidjeti kako će HGK biti organiziran, kako će funkcionirati i što će ponuditi poduzetnicima.

"Zato je zakon o HGK nužno osnažiti s programskim odrednicama. A onda ako se ide u reformu i poduzetnici vide korist od HGK, vjerujem da će Komora imati i novca od članarina", kaže Maras.

Ističe da se trenutačno može zamijetiti sve samo ne spremnost na reforme.

"Novo vodstvo HGK prvo je poduzetnicima objavilo da će eto nažalost i dalje morati plaćati obveznu članarinu, da su radna mjesta za svih 600 zaposlenih u HGK osigurana i počelo se vračati politiku u HGK usporedbom funkcije predsjednika HGK i predsjednika RH što je sve ne samo čudno već i pokazatelj da se reforma HGK ne planira", kaže Maras.

Dodaje da u takvim uvjetima nije uredu da se poduzetnicima ne daje opcija, jer "HGK je ipak interesna organizacija poduzetnika" u kojoj članovi moraju vidjeti korist. Pri tome je povukao paralelu s HUP-om.

"Nitko ne traži reforme u HUP-u, već poduzetnici svojevoljno plaćaju članarinu toj organizaciji, jer dobivaju korisne informacije i pomoć. S druge strane, u HGK imamo onaj negativni mentalitet iz 90-tih, koji ne želi reforme, i ako ne žele sami ništa poduzeti s tim u svezi, onda ćemo ih morati potaknuti to. Zato očekujem da će novi čelnik HGK takav poticaj itekako pohvaliti", zaključuje Maras.

Komentari (9)
Pogledajte sve

bilo bi logično da se male poduzetnike oslobodi plačanja članstva, recimo do nekog iznosa prihoda da članstvo bude dobrovoljno ako poduzetnik želi, a ne da ga se u startu zakopa sa milion davanja,

isto bi trebalo i sa svim ostalim izmišljenim nametima, osloboditi do nekog iznosa prihoda ili dobiti,

u biti, bu.ala uči na svojim greškama, pametan na tuđim, dovoljno je vidjeti kako je to napravljeno u naprednijim gospodarstvima, naši političari očito ne uče na tuđim greškama

Naveo je da članarina u HGK mora biti dobrovoljna kako bi se potaknulo HGK na reforme.

Ova Kukuriku Vlada bi morala raditi bez plaća kako bi ju to potaklo na reforme.

Ajmo Buhtla! Još malo šepurenja po medijima dok ti ne “srežu krila”. Na kraju će sve ispast natjecanje klaunova od ministara u širenju lažnog optimizma (mislim da maliGrč trenutno vodi…)! [emo_plazi]

Iluzije su jer je to ljudska narav…neće platit nešto što ne treba. Ok,manjina poput tebe možda hoće ali pored te manjine će…riknut. Ja gledam iz perspektive onog što plaćam dakle HTV..pogledam utakmice LP,gledao sam Soci Olimpijadu itd znaci vrijedi te pretplate ali da mogu ne bi platio! Npr ne svidjaju mi se neke obrade političkih tema i ne bi platio da je dobrovoljno. Takvih je većina,ne zavaravajmo se. Što je na dobrovoljnoj bazi to će riknut 100% bilo HOK,HGK,HTZ,HTV…a i njegovo Ministarstvo funkcionira na istom principu,od poreza iako nema nikakve koristi od Marasa,Jakovine,Jovanovića…

New Report

Close