Manje štete od energije vjetra kroz pametno planiranje

Autor: Poslovni dnevnik , 01. studeni 2021. u 22:00
Foto: DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

Glavni izazov u radu vjetroelektrana moguće je stradavanje ptica i šišmiša kod sudaranja s rotirajućim lopaticama turbina.

Napredne metode zaštite prirode – praćenje ptica i šišmiša korištenjem radara – u projektu vjetroelektrana, predstavljene su prvi put u Hrvatskoj, na stručnoj radionici na Brijunima. Glavni izazov u razvoju i radu vjetroelektrana moguće je stradavanje ptica i šišmiša kod sudaranja s rotirajućim lopaticama vjetroturbina.

Stoga su pametno planiranje i učinkovite mjere ublažavanja utjecaja vjetroelektrana na ptice i šišmiše ključne za ekološku održivost proizvodnje te vrste zelene energije, rečeno je na radionici pod nazivom “Radarska tehnologija – napredne metode praćenja ptica i šišmiša u sklopu razvoja projekata vjetroelektrana“.

Načelnica Sektora za energetska tržišta i infrastrukturu, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Sanja Ivelj istaknula je kako se u ciljevima energetskih politika u ostvarivanju zelene tranzicije naglašava nužnost suradnje svih aktera za što brzom tranzicijom prema niskougljičnim ciljevima i gospodarskom rastu.

Direktorica udruženja “Obnovljivi izvori energije Hrvatske” Maja Pokrovac istaknula je kako Hrvatska ima izniman potencijal u razvoju obnovljivih izvora energije, a tehnologija, koja je prvi put predstavljena u Hrvatskoj, omogućava još bolje povezivanje zelenih ciljeva Hrvatske i EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close