‘Manje novca za ZPP srezat će dohotke u agraru’

Autor: Marta Duić , 30. svibanj 2021. u 22:00
Mladen Jakopović, predsjednik HPK/EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Tema je bila ubrzavanje pregovora te postizanje dogovora oko novog ZPP-a, kroz trijalog na relaciji– Europska omisija, Europsko vijeće i Europski parlament.

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovao je na posljednjem online sastanku predsjedništva Copa – krovnog udruženja poljoprivrednika EU.

Tema je bila ubrzavanje pregovora te postizanje dogovora oko novog ZPP-a, kroz trijalog na relaciji– Europska omisija, Europsko vijeće i Europski parlament.

“Izrazio sam zabrinutost oko razvoja događaja u pregovorima. EU pregovarači moraju preuzeti odgovornost da se postignu kompromis kako u pogledu ekološke, tako i ekonomske i socijalne budućnosti poljoprivrede i ruralnog prostora.

Na stolu je prijedlog prema kojem bi 41% sredstava proračuna za poljoprivredu trebalo ići u osnovna plaćanja, čime nikako nismo zadovoljni. Smanjivanje sredstava za prvi stup ZPP utjecat će na povećanje problema i smanjivanje dohotka poljoprivrednika u EU, a nas u Hrvatskoj to posebno brine”, izjavio je Jakopović, koji je u Copai potpredsjednik za područja ekološke poljoprivrede, trgovinskih standarda, informiranja potrošača, pametnu i preciznu poljoprivredu, bioekonomiju, digitalizaciju i mlade poljoprivrednike.

Predsjedništvo je upozorilo je kako prihodi poljoprivrednika u EU padaju, dok sve teže nose s međunarodnom konkurencijom, zbog čega bi, ovi zahtjevi novog ZPP-a, koji se predlažu, mogli donijeti još više problema.

Komentirajte prvi

New Report

Close