Manjak radnika i poticajne mjere otvorile im vrata zapošljavanja

Autor: Josipa Ban , 05. listopad 2022. u 22:00
Nagrade su dodijeljene u Plaza Event Centru/M. Prpić/PIXSELL

Dodijeljene nagrade Poslodavac godine za osobe s invaliditetom.

Ovogodišnji investicijski ciklus tvrtke Bomark Pak, najvećeg europskog proizvođača stretch folije, vrijedan 50 milijuna eura, nije značajan samo zato što će povećati proizvodne kapacitete i rast kompanije, već i što će pridonijeti zapošljavanju većeg broja osoba s invaliditetom.

U realizaciji investicije, naime, vodi se računa da novi proizvodni pogon od 3500 kvadratnih metara u potpunosti bude prilagođen osobama s teškoćama.

Broj zaposlenih osoba s invaliditetom, a kojih je u Bomark Pak trenutno osam, od ukupno 300 radnika, tako bi uskoro trebao biti veći.

Zaposlit će ih još
“Ove smo godine odlučili pokrenuti radionice i zaposliti ljude s invaliditetom. Pokušavamo biti društveno odgovorni te dati svoj dio društvu. Smatram da bi to trebala raditi svaka kompanija”, poručio je Stiven Toš, suvlasnik i direktor Bomark Paka, na dodjeli nagrada Poslodavac godine za osobe s invaliditetom.

Riječ je o projektu koji, s partnerima, organizira Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a kojem je cilj senzibilizirati javnost i potaknuti poduzetnike da na zapošljavanje onih koji imaju određena ograničenja ne gledaju kao na prepreku, već kao na priliku.

Tvrtka Bomark Pak nagrađena je u kategoriji “Primjer dobre prakse”, a nagrade je ponijelo još pet tvrtki. I dok osobe s invaliditetom vape za šansom da rade, poduzetnici koji su ih zaposlili redom ističu da su zadovoljni i da će tu praksu ne samo nastaviti, već da će nastojati zaposliti još više osoba s invaliditetom.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar/M. Prpić/PIXSELL

Nikolina Šen, jedna od pet radnica s invaliditetom u osječkoj Očnoj optici Ocolus, tvrtki nagrađenoj za poslodavca godine za osobe s invaliditetom u kategoriji “Srednji poduzetnik”, tako poručuje: “Oni koji ne zapošljavaju osobe s invaliditetom griješe i gube dobre radnike”. No, kriza na tržištu rada pridonijela je i njihovoj boljoj poziciji.

Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom ističe da primjećuju kontinuirani porast zapošljavanja osoba s invaliditetom, posebno na otvorenom tržištu.

“Trenutno imamo više od 15 tisuća zaposlenih osoba s invaliditetom. Od početka ove godine isplatili smo oko 70 milijuna kuna poticaja za 700 poslodavaca te za više od 2300 osoba s invaliditetom. U prošloj smo pak godini imali oko 630 poslodavaca te oko 2150 osoba s invaliditetom”, rekla je Benc.

Razloge pojačanog zapošljavanja Benc vidi, osim u poticajima, i u promjenama zakonskog okvira, ali i u mjerama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Ante Lončar, ravnatelj HZZ-a, pak ističe da se povoljni trendovi na tržištu rada, odnosno nedostatak radne snage, povoljno odražava i na zapošljavanje onih sa smanjenim mogućnostima rada.

70

milijuna kuna poticaja dodijeljeno je za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Naravno, dobro dođu i svi poticaji pa tako i mjere Aktivne politike zapošljavanja putem kojih je, rekla je Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu skrb Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, zaposleno 1400 ljudi s invaliditetom.

Pozitivni trendovi vidljivi su i na HZZ-u, rekao je Lončar, jer ih je u prvih osam mjeseci ove godine zaposleno oko 2200, a u cijeloj prošloj oko 2000.

Priznanje 3. Maju
Pred Hrvatskom je još puno posla u integraciji osoba s invaliditetom, a nagrađene tvrtke dobar su primjer drugima. Među njima je, kao veliki poslodavac, 3. Maj Brodogradilište, koje unatoč poslovnim problemima, ne odustaje od svoje socijalne komponente.

Oni, koji se nalaze u procesu restrukturiranja, od ukupno 710 radnika zapošljavaju njih 30 s invaliditetom. Osim spomenutih nagrađeni su i kompanija Asemo, kao mikro poslodavac, tvrtka Data Link, kao mali poslodavac te Split Parking, kao poslodavac javnog sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close