Malo ribarsko mjesto postalo je hrvatska turistička senzacija: ‘Nema više zemljišta’

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2024. u 09:21
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Nekoć je do mjesta vozila i – žičara.

– Imali smo žičaru skoro pola stoljeća prije Zagreba! Naša je bila rudarska, duga devet kilometara. Prevozila je boksit iz rudnika tu do luke, a najviše se vozilo u doba rata u Abesiniji – govore domaći ljudi u Rapcu pa pokazuju na Teleferiku, njihov spomenik industrijske povijesti.

– Prvi turisti u Rapcu bili su Česi, imamo dio šume koji se zove “Prohaska”, imali su i ljetnikovac, a ja se sjećam i tih prvi njemačkih turista – govori za Večernjakovu Turističku patrolu poznati ugostitelj ovog mjesta Mladen Juričić Fritz (68) pa dodaje:

– Imao sam 11 godina, ljeto 1967., a turisti su spavali i u mojoj dječjoj sobi! Bili su to Nijemci, za ono vrijeme, gledajući platežnu moć, ‘svemirci’ za nas domaće, a kad bi odlazili kući, cijelu bi obitelj kod koje su ljetovali – vodili na večeru! Takvi su to dani bili. U to je doba moja kuća bila zadnja iznad ceste, a danas su stotine oko nje, nema maltene više praznog zemljišta za graditi. Tada nije bilo ni ceste, u mjestu tek četiri auta – tri bijela fićeka i susjedov plavi Opel Rekord, u kojem je mnogo godina kasnije i moju suprugu Miru vozio u rodilište – priča Fritz.

Objašnjava i kako su u Rabac dolazili na odmor upravo rudari.

Veselo je danas u Rapcu i preko dana i navečer, forte mjesta su hoteli visoke kategorije, čak imaju i hotel posebno namijenjen djeci – Maro, odlično se jede u nizu restorana. Kupa se ovdje na plažama “Mala”, “Na Lanterni”, “Girandelli”… Zimi je u uvali možda 1500 duša, a ljeti na svakog domaćeg dođe još – deset turista.

Komentirajte prvi

New Report

Close