Mali dioničari Vinoploda radije bi stečaj nego Badel

Autor: Suzana Varošanec , 15. svibanj 2019. u 22:00
Badelova je skupština 27. lipnja/M. Lukunić/PIXSELL

Nije podržano predloženo pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitka, pa ostali prijedlozi vezani uz ulazak u kapital potencijalnog strateškog partnera nisu došli na red. Direktor vinarije razočaran.

Uprava Badela 1862 zakazala je za 27. lipnja skupštinu dioničara o poslovanju u 2018. Na dnevnom redu je sedam odluka, među kojima i o pokriću gubitka od oko 5,5 milijuna kuna.

Kako je ovih dana izvjestila i o nepovoljnom rezultatu skupštine šibenske Vinoplod – Vinarije, tj. izostanku podrške dioničara što je jedan od ključnih uvjeta za dokapitalizaciju tog društva od strane Badela, upitno je povlači li se Badel iz te operacije. Sudbina šibenske tvrtke u rukama je malih dioničara, a doznajemo da su se u velikom broju odazvali pozivu na skupštinu (bivši i sadašnji radnici).

Kako su  pretegnuli glasovi protiv, izostala je 3/4 većina danih glasova za prvu iz niza odluka. No, kako nije podržano predloženo pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića akumuliranog gubitka, ni ostali prijedlozi vezani uz ulazak u kapital potencijalnog strateškog partnera nisu došli na red. Skupština je de facto prekinuta.  Direktor Vinoploda Damir Lasan navodi da dioničari nisu donijeli odluke koje bi podržale plan restrukturiranja koji je Uprava napravila s Badelom 1862 kao potencijalnim partnerom, pa je Vinoplod u problemima koje sam ne može prevladati.

"Badel ima resurse, znanje, iskustvo i tržišnu snagu koja nam može pomoći da se oporavimo i stvorimo uvjete za nastavak poslovanja. Alternativa je stečaj, što sigurno nije dobra opcija za vjerovnike, radnike, kooperante, lokalnu zajednicu, a nije ni za dioničare. Teško je razumjeti koji su motivi dijela dioničara da umjesto podrške predloženom restrukturiranju tvrtku radije guraju prema stečaju", kaže Lasan.

S pravnim savjetnicima se razmatraju preostale opcije, no jedina koja je izvjesna, ako nema zaključenja predstečajne nagodbe s vjerovnicima, je stečaj. Uprava bi željela izbjeći takav scenarij, sačuvati zaposlenost i nastavak proizvodnje, pa Lasan poručuje:  "Našli smo kvalitetnog potencijalnog partnera i napravili plan restrukturiranja koji nam to može omogućiti. Plan su podržali sindikati, preliminarnu podršku ima i od vjerovnika, ali ga moraju podržati i dioničari."

Komentirajte prvi

New Report

Close