Mali dioničari Atlantske zbijaju redove uoči sutrašnjeg odlučivanja o dividendi

Autor: Jadranka Dozan , 30. kolovoz 2022. u 13:21
Naglasak će sada biti na visokoj operativnoj efikasnosti kompanije, što uključuje vrhunsko upravljanje flotom/Atlantska plovidba

Uz 27,6 milijuna kuna ili 20 kuna po dionici, koliko je za isplatu predložila Uprava dubrovačkog brodara, na skupštini je i protuprijedlog tri puta veće dividende

Uoči sutrašnje glavne skupštine Atlantske plovidbe u redovima malih dioničara prilično je živahno. Atmosferu je podgrijao protuprijedlog dividende upućen nakon sazivanja skupštine. Njime se umjesto 20 kuna po dionici ili ukupno 27,6 milijuna, koliko je za isplatu predložila Uprava dubrovačkog brodara uz suglasnost Nadzornog odbora, traži 60 kuna po dionici, tj. ukupno 83 milijuna.

“Oduševljen sam pozitivnom energijom i reakcijama ljudi”, kaže Bojan Baretić, mali dioničar iz Rijeke koji je izašao s tim protuprijedlogom. Radi izražavanja podrške kontaktiralo ga je, kaže, više od stotinu dioničara.
Atlantska plovidba ima više od 7500 malih dioničara iz svih dijelova Hrvatske koji drže više od 50 posto vlasništva u temeljnom kapitalu, ali dobar dio ih nije u prilici osobno doći na glavnu skupštinu.

Dio ih je odlučio opunomoćiti Baretića pa on na skupštinu ide sa 43.523 glasa, što predstavlja snagu šestog dioničara u Top 10. Sve je, kaže, prikupljeno u posljednjih desetak dana, bez velike organizacije, isključivo dobrom voljom i trudom dioničara. 

Za izglasavanje odluka potrebno je mnogo više glasova, a koliko ih je za isplatu veće dividende (pojedinačno najveći dioničar drži 12,5 posto, a prvih pet ukupno 31 posto), pokazat će sutrašnja skupština.

Inače, mali dioničari u novije se vrijeme u pogledu dividendi proaktivnije postavljaju i zbog visoke inflacije uz koju financijska imovina realno gubi na vrijednosti. Iza Atlantske je i odlična poslovna 2021. s iskazanih čak 878 milijuna kuna dobiti i visokom razinom visoko likvidnih sredstava (više od 125 na kraju 2021), a i u prvoj polovici ove godine bilježi dobre rezultate. Prema prijedlogu Uprave, uz nešto manje od trećine lanjske dobiti koliko bi se usmjerilo u pokrivanje gubitaka iz prethodnog razdoblja brodarski nepovoljnih godina, najveći dio (556 milijuna) predlaže se rasporediti u zadržanu dobit.

Komentirajte prvi

New Report

Close