Male tvrtke u strahu: Poslovanje će nam biti održivo još samo deset godina

Autor: Tanja Ivančić , 17. siječanj 2024. u 10:14
Veseli što većina direktora očekuje povećanje zapošljavanja za 5 ili više posto/Reuters

Što je pokazalo globalno PwC-ovo istraživanja predstavljeno na Svjetskom gospodarskom forumu?

Predsjednici uprava, njih 4702 iz 105 svjetskih zemalja koju su ispitani u sklopu PwC-ovog godišnjeg istraživanja, u većem dijelu negoli lani (38 posto), smatraju da će se globalni gospodarski rast popraviti u ovoj godini, no istovremeno, sve je više onih, njih 45 posto, koji misle da će tehnološki i klimatski pritisci ugroziti dugoročnu poslovnu održivost njihovih tvrtki. Globalno istraživanje predstavljeno je na ovogodišnjem 54. Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Brine usavršavanje radnika
Optimizam se ogleda i u podacima o očekivanom gospodarskom padu, koji je od prošlogodišnjih 75 pao na 45 posto jer je pala percipirana izloženost inflaciji kao i makroekonomskoj volatilnosti.

No, iako su u većini regija predsjednici uprava skloniji optimizmu negoli pezimizmu po pitanju domaćeg gospodarskog rasta, ti trendovi nisu jednakomjerno raspoređeni. Lideri tvrtki u Sjevernoj Americi i zapadnoj Europi pesimistični su: u zapadnoj Europi 32 posto očekuje poboljšanje domaćeg gospodarstva, 48% pad, dok je omjer u Sjevernoj Americi 31 naprama 52% u korist pesimističkih očekivanja. Veseli što većina direktora očekuje povećanje zapošljavanja za 5 ili više posto, s tim da je Bliski istok najodlučniji u zapošljavanju (65 posto).

Gašparac

Poduzeća se moraju prilagoditi novom vremenu i okolnostima. Bit će važno preoblikovati se. To bi moglo uključivati ulaganje u nove tehnologije poput generativne umjetne inteligencije.

Optimizam je krhke prirode s obzirom na preklapanje određenih megatrendova, poput AI-ja i klimatske tranzicije. upozoravaju istraživači, jer je porastao postotak onih koji ne vide održivost postojećeh poslovanja nakon deset godina (45%).

Istraživanje jasno pokazuje da su manje tvrtke izložene većem riziku: 56% predsjednika uprava na čelu poduzeća koja ostvaruju manje od 100 milijuna dolara prihoda godišnje smatra da će njihovo poslovanje biti održivo još samo 10 godina ili manje ako nastavi s dosadašnjim načinom poslovanja. Taj stav zauzelo je i 27% predsjednika uprava poduzeća koja ostvaruju 25 ili više milijardi dolara prihoda godišnje.

Većina predsjednika uprava smatra generativnu umjetnu inteligenciju katalizatorom transformacije koja će poticati učinkovitost, inovacije i transformacijske promjene. Gotovo tri četvrtine (70%) smatra da će u sljedeće tri godine to značajno promijeniti način na koji njihova tvrtka stvara, isporučuje i definira vrijednost.

Pritom ih ipak brine, usavršavanje radnika. Također su izrazili zabrinutost zbog povezanog porasta rizika kibernetičke sigurnosti (64%), dezinformacija (52%), pravnih obveza i reputacijskih rizika (46%) te pristranosti prema određenim skupinama klijenata ili zaposlenika (34%) u svojim poduzećima.

Poremećaji u sektorima
“Poslovne lidere sve manje zabrinjavaju makroekonomski izazovi, ali sve su usredotočeniji na moguće poremećaje u njihovim sektorima poslovanja. Unatoč rastućem optimizmu u kontekstu globalne ekonomije, zapravo su manje optimistični nego lani u pogledu vlastitih izgleda te su svjesniji potrebe za temeljitim preoblikovanjem svog poslovanja.

Bilo da je riječ o bržem uvođenju generativne AI ili promjeni načina poslovanja u svrhu lakšeg suočavanja s izazovima koji proizlaze iz klimatske tranzicije te iskorištavanja povezanih prilika, ovo je godina transformacije”, sažeo je zaključke istraživanja Bob Moritz, globalni predsjednik PwC-a.

John Gašparac, voditelj poslovanja PwC-a u Hrvatskoj pak, dodaje: “Poduzeća se moraju prilagoditi novom vremenu i okolnostima. Bit će važno preoblikovati se. To bi moglo uključivati ulaganje u nove tehnologije kao što je generativna umjetna inteligencija ili razvoj održivih poslovnih modela čime se rješavaju izazovi i prihvaćaju prilike koje nosi klimatska tranzicija”.

Komentirajte prvi

New Report

Close