Mala općina u Istri sve poželjnija za život, jedna odluka privukla je mnoge obitelji

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2023. u 08:37
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Mala općina u Istri sve je poželjnija za život. Broj stanovnika raste, sve je više i djece. Građevinsko zemljište sve je skuplje, no mlade obitelji parcele mogu dobiti vrlo povoljno.

Ana Grabovac s obitelji se doselila u Bale prije godinu dana, kako bi riješili stambeno pitanje.

– Ja sam došla iz Svetoga Petra u Šumi, moj suprug iz Petrinje i sad smo tu Baljani.

Jer Bale su mladim obiteljima dale pravo gradnje obiteljske kuće na općinskom zemljištu za kunu.

– Dosta se njih raspituje kako smo uspjeli, kako bi i oni možda mogli. Rodbina? Njima je svima super, kazala je Grabovac.

Kuću je tako izgradilo 30-ak mladih obitelji. U pripremi je još 20 parcela. Zainteresiranih za gradnju gotovo je 10 puta više, navodi HRT.

– Pogura vas. Ne morate kupovati parcelu tko je manje kreditno sposoban. Pomogne vam jer vam trebaju samo novci za izgradnju kuće, rekao je Matej Dubinko iz Bala.

Građevinskog je zemljišta sve manje. Općina ga prodaje za 170 eura po četvornom metru. Građani još i skuplje. Ovdje investirati žele mnogi.

– Imamo, neću ih imenovati, jako puno nogometaša, estrade pa do poduzetnika i influencera tako da imamo dosta ljudi da kupuju, rekao je Edi Pastrovicchio, načelnik Bala.

Svi su u Balama prepoznali mjesto ugodno za život.

Gospođa Radana doselila se iz Zagreba. U udruzi umirovljenika kukiča, pjeva, prodaje rukotvorine u humanitarne svrhe.

– Ovo liječi. Ovo veseli. Ovo je takav polet da se svakome život produži za 20 godina, kazala je Radana Grujić. 

Privlače Bale i kapital. Vlasnik obiteljskog hotela ulaže 900 tisuća eura u opremanje ginekološke, dermatološke i stomatološke ordinacije.

– Bale zato što smo već prije deset godina prepoznali projekt “Bale-grad hotel” i onda smo vidjeli da moramo dalje tj. zdravstveni turizam, objasnio je poduzetnik iz Bala Lutvija Murić.

Grade Bale svoj razvoj planiraju uravnoteženo i osmišljeno. Žele dosegnuti 1500 stanovnika. To bi, smatraju, bilo idealno da škole i vrtići budu puni i da mjesto živi.

Komentirajte prvi

New Report

Close