Makroekonomija: Rast potrošnje u srpnju usporio na 0,4 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. rujan 2013. u 12:17
Thinkstock

U srpnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo porastao 0,4 posto na godišnjoj razini, što je treći mjesec zaredom kako raste, ali sporije nego mjesec dana prije.

U srpnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo porastao 0,4 posto na godišnjoj razini, što je treći mjesec zaredom kako raste, ali sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u srpnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 3,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno ojačao 0,4 posto.

Promet u trgovini na malo neprestano je padao od ožujka prošle godine, da bi u svibnju ove godine porastao za 1,1, a u lipnju za 2,7 posto. Rast je nastavljen i u srpnju, no sporije nego mjesec dana prije.

„Prvi rezultati DZS-a potvrdili su naša očekivanja da će se nastaviti realni rast prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini, no slabijim intenzitetom nego u lipnju“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Rastu prometa u trgovini na malo pridonijela je niska baza, s obzirom da je od ožujka prošle godine potrošnja neprestano padala, ali i potrošnja turista, kojih je u srpnju bilo više nego lani.

Premda se idućih mjeseci može očekivati daljnji rast potrošnje, zahvaljujući turističkoj sezoni, njezin oporavak ne očekuje se tako skoro zbog slabosti tržišta rada.

„I u kolovozu očekujemo nastavak rasta trgovine na malo, uz vjerojatno blago ubrzanje rasta, s obzirom na očekivani rast broja turističkih noćenja u kolovozu na godišnjoj razini. Međutim, o oporavku potrošnje, odnosno trgovine na malo, u ovoj godini ne možemo govoriti jer su kretanja na tržištu rada, koja su glavni čimbenik kretanja trgovine na malo, i dalje nepovoljna“, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno za desetak dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close