Majdak: Vjerujemo u stabilizaciju cijena hrane

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2023. u 11:53
Foto: Pixabay

“Oko 4 milijuna eura je propisano kazni zbog kršenja Zakona o tržišnom natjecanju”, rekao je.

U saborsku proceduru upućene su izmjene i dopune Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu nepoopskrbe hranom, piše HRT. Mijenjaju li se ovim Zakonom odnosi između proizvođača hrane i trgovaca? Što to znači za kupce – hoće li te promjene utjecati na cijene hrane?

“Zakon smo donijeli prvi puta 2017. sljedeći dobre prakse nekih zemalja EU koji su ovakav ili sličan zakon donosile prije svega na razini zaštite proizvođača u odnosu prema kupcima, odnosno reguliranju odnosa u lancu opskrbe hranom. 2021. godine smo donijeli izmjene i dopune temeljem direktive EU”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Dodaje kako je ovo daljnje usklađivanje zbog novonastale situacije. Zbog inflacije, COVID krize, zbog ruske agresije na Ukrajinu. Naglašava kako su zbog svega ovog globalni tržišni odnosi poremećeni i cijene su počele rasti.

“Na razini Vlade došlo je do zaštite cijene određenih strateških prehrambenih proizvoda. Stoga se trebao riješiti odnos između potrošača i kupca”, istaknuo je.

Dio koji je donijela Vlada, štiti potrošača. Kako kaže, odustalo se od dvije odredbe u Zakonu.

“I dalje ovaj Zakon regulira poslovni odnos između kupca i dobavljača tako da se jaka pregovaračka snaga kupaca, odnosno, trgovačkih lanaca na pošteniji način regulira”, rekao je Majdak.

Što se tiče nepoštene trgovačke prakse, postoje sankcije na razini Zakona. One se odnose najvećim dijelom na nabavnu cijenu. Za to je sankcija preko 600 tisuća eura.

“Imamo teške i lakše povrede Zakona na razini kršenja trgovačke prakse, a postoje i kazne za dobavljača ako se krše odredbe po pitanju računa, otkupnog bloka”, naglasio je.

Dodaje kako je prošle godine došlo do povećanja predmeta koji su sankcijama definirani.

“Oko 4 milijuna eura je propisano kazni zbog kršenja Zakona o tržišnom natjecanju”, rekao je.

Naglasio je kako je potrošač je zaštićen odlukom Vlade koja je regulirala strateške prehrambene proizvode.

Što se tiče akcija u trgovačkim lancima, ona su regulirane Zakonom gdje se govori da cijena ne smije ići ispod nabavne cijene plus PDV. Kako kaže, u tom se dijelu štiti proizvođač.

“Odnos proizvođača, dobavljača i kupca stavljen je u ravnotežu i na razini je EU. Mi smo u zakon ugradili 43 nepoštene trgovačke prakse koje ako se krše su sankcionirane”, istaknuo je.

Na pitanje što će biti sljedećih mjeseci što se tiče cijene hrane, Majdak je rekao kako vjeruje u stabilizaciju cijena, ali kako je teško prognozirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close