Mađari uvjeravaju: Montažne kućice su privremene

Autor: Marija Brnić , 21. veljača 2021. u 22:00
Ministar Darko Horvat/BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Privremeni objekti bili su postavljeni tijekom obnove i bit će uklonjeni kad radovi završe, kažu zakupci.

Nakon što se podigla prašina zbog pitanja zakonitosti gradnje devet montažnih objekata koje je na otoku Smokvica postavila Zelena nekretnina, hrvatska tvrtka mađarskog fonda u vlasništvu OPT-a, koja ima 30-godišnji zakup državnih objekata na otoku, ovaj tjedan konačno bi se trebala razbistriti situacija.

Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na čijem je čelu Darko Horvat, potvrdili su nam da se priprema sastanak s predstavnicima zakupca, a i trebali mu nazočiti i predstavnici općine Rogoznica i Šibensko-kninske županije.

Do održavanja sastanka Ministarstvo očekuje i konačno izvješće inspektora od kojih je prije dva tjedna zatražen izlazak na teren, na temelju kojega bi se trebao zauzeti i konačan stav je li zakupac prekršio ugovor.

“Od nadležnih institucija zatražena je žurna dostava zapisnika o uredovanju na otoku. Zasad ona nije zaprimljena”, odgovoreno je iz Ministarstva na upit o rezultatima inspekcijske kontrole. Iz Državnog inspektorata potvrđuju da je Građevinska inspekcija zbog građevinskih radova izlazila na Smokvicu, i to više puta.

Nadzori krenuli lani u svibnju

U svibnju lani, navode u odgovoru, zaprimili su prijavu Općine Rogoznica zbog moguće nezakonite gradnje na otoku i tijekom 2020. obavljeni su inspekcijski nadzori nad izvođenjem građevinskih radova rekonstrukcije na toj lokaciji.

30

godina ugovoreni je zakup državnih objekata na otoku Smokvica s tvrtkom Zelena nekretnina

“Nadzorima je utvrđeno da investitor izvodi radove prema glavnom projektu, sukladno Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima”, stoji u odgovoru Inspektorata, a vezano uz najnoviji kontrolni nadzor ističu kako je “utvrđeno da je investitor naknadno izgradio devet građevina u obliku građevinskog sklopa predgotovljenih stambenih kućica i instalacija vode, odvoda i struje na jugozapadnom dijelu otoka”. Inspekcijski postupak je, dodaju, u tijeku te će o rezultatima informacije moći dati tek po njegovom okončanju.

Taj nalaz čeka i Ministarstvo, a iz Zelene nekretnine u međuvremenu potvrđuju da su “tek zaprimili službene upite nadležnih tijela”, ali i da su “ranije poduzeli preventivne mjere i naložili nadzor kako bi ispitali postoje li nepravilnosti”.

Mađarski zakupac sada se trudi dati do znanja da želi poslovati u skladu s lokalnim propisima, te da će, pokaže li se da postoji ikakva nepravilnost, istu ukloniti.

A za nekretnine zbog kojih su digli na noge sve u Rogoznici, ali i šire, jer su svi u cijeloj zemlji osjetljivi da se nakon više od 20 godina koliko je to bio privatni otok Ivice Todorića bez plaćanja naknade državi ponovno nešto nepropisno događa na Smokvici, Mađari sada tvrde da nije posrijedi nova gradnja. Ulažu, kako tvrde, u postojeće objekte, koje imaju u zakupu, s tim da su radovi privremeno obustavljeni zbog pandemije koronavirusa.

Privremeno ‘sa stilom’

“Privremeni montažni objekti su bili postavljeni tijekom izvođenja obnove i bit će uklonjeni kada radovi na obnovi objekta budu završeni”, poručuju iz Zelene nekretnine, koja, kako je vidljivo iz dostupnih snimki, nije ni najmanje štedjela na montažnim objektima koji, uz osiguranu osnovnu infrastrukturu, itekako zadovoljava standarde daleko iznad privremenih potreba.

Najava sastanka u Ministarstvu pokazuje da će postojeći investicijski zahvati Mađara proći reviziju, no dok ne dobiju na uvid sve činjenice iz Ministarstva ne žele govoriti o mogućem kršenju ugovora o zakupu i eventualnim sankcijama koje ugovor predviđa.

Želi li investirati, Mađari će morati dobiti suglasnost kroz prostorni plan, što je u ingerenciji županije i općine, a Ministarstvo znakovito poručuje da ne priječi zakupca da inicira promjene plana, te da u slučaju promjene plana ne bi “priječilo zakupca da proširi smještajne kapacitete”.

Komentirajte prvi

New Report

Close