Mađari se predomislili, na Smokvici sad žele i graditi luksuzne objekte

Autor: Marija Brnić , 19. veljača 2020. u 22:00
Tvrtka Zelena nekretnina već godinu i pol koristi objekte na otoku pod ingerencijom MORH-a, što godišnje plaća 6,1 milijun kuna/D. JARAMAZ/PIXSELL

Tvrtka Zelena nekretnina već godinu i pol koristi objekte na otoku pod ingerencijom MORH-a.

Godinu i pol nakon što su od države u zakup preuzeli ljetnikovac na otoku Smokvica, koji je godinama bespravno koristio Ivica Todorić, tvrtka ‘Zelena nekretnina’ mađarskog zakupca pokucala je na vrata Ministarstvu državne imovine s idejom da joj se dopusti gradnja novih objekata.

Takva opcija, naime, nije bila predviđena u postupku natjecanja i prikupljanja ponuda, na kojemu je odabran investicijski fond za nekretnine Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap, čiji je osnivač OTP Banka. Točnije, natječaj je izrijekom predviđao korištenje postojećih objekata za vlastite potrebe ili ugostiteljsko-turističku djelatnost.

U potonjem slučaju u natječaju je precizirano da je moguća prilagodba postojećih građevina u turističko naselje ili difuzni hotel u standardima četiri zvjezdice. Moguće je i na plaži postaviti lako uklonjive montažne objekte. No, ne i gradnja.

Međutim, zakupac koji je ugovorio godišnju cijenu od 6,1 milijuna kuna sada želi graditi nove luksuzne objekte, vile i zajedničke sadržaje, a svoj projekt je prezentirao predstavnicima Ministarstava državne imovine, obrane i graditeljstva, te šibensko-kninskom županu Goranu Pauku i načelnici Rogoznice Sandri Jakelić.

Koliko su spremni uložiti, kažu sudionici, irelevantno je, jer je prikazani projekt izvan mogućih i zakonskih gabarita.

“Smokvica je još uvijek otok pod posebnom namjenom MORH-a i dok god je tako nije moguća nikakva gradnja. Stoga smo im pojasnili da je moguće ići u izmjene, ali najprije prema MORH-u, a potom se može razgovarati o promjeni općinskog i županijskog prostornog plana”, kaže Pauk, te nastavlja da i dalje plan kojeg su izložili zakupci nije provediv u gabaritima koje traže, među ostalim i zbog veličine otoka i propisane minimalne udaljenosti građevinskih objekata od 100 metara od obalne crte.

Iskustva govore da bi i uz povlačenje MORH-a proces usuglašavanja s prostornim planovima potrajao i više godina. Zakup je, inače, ugovoren na 30 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close