Mađari će čekati svoje nasljednike, Hrvati odlaze odmah

Autor: Marija Brnić , 19. rujan 2022. u 07:00
Nadzorni odbor Ine u srijedu bi trebao prihvatiti ostavke članova Uprave iz Mola/I. Kralj/PIXSELL

Svi mađarski članovi Uprave kod podnošenja ostavki posebno su naglašavali zgroženost i prijezir prema događanjima i time se distancirali od slučaja Škugor.

Nadzorni odbor Ine u srijedu bi trebao prihvatiti ostavke trojice Ininih članova iz Molovih redova, te smijeniti hrvatski trojac čiji je opoziv zatražila Vlada.

Uoči sjednice brojne su teorije oko smjene i mogućnosti razvoja događaja, primjerice da će se odlučivanje odgoditi dok se za sve članove ne utvrde nasljednici, no izglednije je da će se bez puno pompe promjene menadžmenta dogoditi i da je partnerima u najvećoj hrvatskoj kompaniji važno da se slegne prašina koju je podignuo slučaj plinske afere.

Mađarima će izbor novih članova Uprave koji će zamijeniti Sandora Fasimona, te Ferenca Horvatha i Jozsefa Simole, biti jednostavnije realizirati, jer u svojim redovima imaju još jakih igrača koji mogu nastaviti držati Molove pozicije u vođenju Ine, te za razliku od države nisu u obvezi provoditi postupak javnog natječaja za izbor menadžera.

Svi mađarski članovi Uprave kod podnošenja ostavki posebno su naglašavali zgroženost i prijezir prema događanjima i time se distancirali od slučaja Škugor, te su svi naveli da ostaju na svojim pozicijama do imenovanja nasljednika, dok hrvatski nisu sami podnijeli ostavke, nego ih zbog izgubljenog povjerenja opoziva Vlada, što podrazumijeva da oni neće nastaviti s radom i neće čekati u Ini dok im se ne izabere zamjenu.

Država će stoga, kako se čuje, NO-u odmah ponuditi tri menadžera koji će u Upravi biti privremeno, do šest mjeseci, odnosno dok se ne provede natječaj i izbor novih članova.

Kandidate za privremene hrvatske članove u Upravi Ine navodno Vlada već ima, no njihova imena, kao i dolaze li iz redova postojećih kadrova u Ini ili su “nepovezani” s dosadašnjim sustavom, zasad se još čuva od javnosti. mb

Komentirajte prvi

New Report

Close