Mađarska mora izručiti Hernadija Hrvatskoj, imamo i dodatno pojašnjenje

Autor: Suzana Varošanec , 25. srpanj 2018. u 13:18
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Europski sud u Luxembourgu u srijedu je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u slučaju šefa MOL-a Zsolta Hernadija samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan tek u svojstvu svjedoka.

Nakon što je N1 televizija prva objavila informaciju da je Europski sud u Luksemburgu odlučio kako  Mađarska mora izručiti Zsolta Hernádija Hrvatskoj, i to pozivajući se na saznanja sa Županjskog suda u Zagrebu, uz interpretaciju da bi u suprotnom slučaju, Mađarska mogla ući u spor s Europskom unijom, na naš upit upućen Županijskom sudu u Zagrebu stigao je sljedeći odgovor u kojem se to i potvrđuje, uz dodatno pojašnjenje. 

Zamjenica glasnogovornika suda, viša sudska savjetnica Iva Kero, naime, navodi da je "Sud EU objavio presudu u povodu zahtjeva za prethodnu odluku koji je uputio Županijski sud u Zagrebu, radi tumačenja odredbi Okvirne odluke o europskom uhidbenom nalogu (EUN)".

Iz te presude, kaže, proizlazi da se država izvršenja, u konkretnom slučaju Mađarska ne može pozvati na razloge za odbijanje izvršenja EUN-a na koje se pozvala, jer odluka državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je tražena osoba ispitana samo u svojstvu svjedoka ne može biti osnova za odbijanje izvršenja europskog uhidbenog naloga.

"Županijski sud u Zagrebu nema utjecaja na to hoće li Mađarska predati traženu osobu ili ne i koje će biti posljedice neizvršenja EUN-a, no EUN i nadalje ostaje na snazi", navodi zamjenica glasnogovornika suda Kero.

Inače, zastara predmeta protiv Hernadija (podsjetimo slučaj Ina-Mol) nastupa 2020., naveo je danas za N1 televiziju sudac Ivan Turudić.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ina se vraća kući

New Report

Close