Luka Ploče postaje lider na Jadranu?

Autor: Darko Bičak , 26. rujan 2018. u 15:39
Kineski COSCO već posluje u Rijeci i Kopru, a htio bi ući i na južni Jadran/Ivo Čagalj/PIXSELL

Najveći kineski brodar želi ulagati.

Najveća kineska brodarska tvrtka COSCO Shipping želi uvrstiti Luku Ploče u svoje poslovne planove i radi na uspostavi redovitih brodskih veza kojima će ona postati odredište za uvoz i izvoz roba od 2019. godine, potvrdio je u utorak u Sarajevu Vladimir Lekić, direktor regionalnog predstavništva ove tvrtke koja raspolaže trećom po veličini trgovačkom flotom na svijetu.

Poslovi COSCO-a na Jadranu trenutačno se odvijaju preko luke Rijeka, u kojoj ta tvrtka posluje od 2009., te slovenskog Kopra, koji je luka za promet tereta prema zemljama središnje Europe.

COSCO je 2016. kupio većinski vlasnički udio u grčkoj luci Pirej, koja je postala glavnim mediteranskim čvorištem tvrtke za prijevoz tereta.

Iz grčke luke manjim se brodovima prevoze kontejneri do luka poput onih na Jadranu, a u COSCO-u žele da jedno od takvih odredišta postanu i Ploče, iz kojih bi se servisiralo rastuće tržište robama u BiH.

U tvrtki Dragon Maritime, pod kojim COSCO posluje u regiji, smatraju da bi im preduvjet za širenje poslovanja u Pločama bila uspostava kontejnerskog terminala te uspostava redovitih linijskih vlakova za prijevoz kontejnera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close