Lujanac otišao s čela Zdenke zbog kolektivnog ugovora

Autor: Marija Brnić , 11. kolovoz 2006. u 06:30

Navodno su radnici inzistirali na povećanju plaća za čak 30 posto iako im se već i sadašnje plaće jedva uredno isplaćuju iz tekućeg poslovanja, o čemu Lujanac nije htio pregovarati

Od prošlog tjedna Damir Lujanac više nije predsjednik Uprave prehrambene industrije Zdenka iz Velikih Zdenaca. Nakon što je više od godinu dana vodio tvrtku i plan financijske konsolidacije doveo do završne faze, Lujanac i Hrvatski fond za privatizaciju, kao većinski vlasnik Zdenke, razišli su se. To su Poslovnom dnevniku potvrdile obje strane, a zanimljivo je i da je razlog razmimoilaženja, kako tvrde i u HFP-u i sam Lujanac, bio – kolektivan ugovor.

Financijska konsolidacija
U kratkom razgovoru Lujanac je pojasnio kako je početkom srpnja istekao kolektivni ugovor u poduzeću. Sindikat je predložio novi, no Lujanac je bio mišljenja da takav kolektivan ugovor ne bi zaštitio interese radnika, a imao bi nesagledive negativne posljedice za poslovanje. Čak je i Ministarstvo gospodarstva, s potpisom državne tajnice Vere Babić, dalo mišljenje kojim podržava stav Uprave da nema osnove za potpis predloženog kolektivnog ugovora. Navodno su radnici inzistirali na povećanju plaća za čak 30 posto, iako im se već i sadašnje plaće jedva uredno isplaćuju iz tekućeg poslovanja. Lujanac o tomu nije želio detaljnije govoriti, tek kaže da je prijedlog kolektivnog ugovora, oko kojega je pokrenut i postupak mirenja, bio sa stajališta uprave neprihvatljiv. Na prošlotjednoj sjednici Nadzornog odbora Lujanac je iznio svoje stavove i analizu kako zaštititi prava radnika, ali i pri tom ne otjerati potencijalne strateške partnere, no Nadzorni odbor u kojemu inače sjede bivši i sadašnji predsjednik Fonda za privatizaciju Damir Ostović i Grga Ivezić, podržao je stav sindikata i naložio upravi potpisivanje kolektivnog ugovora.
“Nisam htio sudjelovati u tomu pa kada je Nadzorni odbor donio odluku da se kolektivni ugovor mora potpisati, smatrao sam da ne trebam zadržati poziciju pod svaku cijenu i da je jedini korektan potez s moje strane ponuditi ostavku”, kaže Lujanac, koji je i sad uvjeren da je postupio ispravno. Uprava tvrtke, pojašnjava, ne može voditi računa samo o interesu sindikata, nego mora brinuti i o 1250 kooperanata koliko ih ima Zdenka, te i interesu države kao vlasnika i najvećeg vjerovnika. Nadzorni je odbor njegovu ostavku ipak prihvatio, smatrajući pitanje kolektivnog ugovora bitnim, a privremeno na mjesto predsjednika Uprave imenovao Lujančeva pomoćnika za proizvodnju Đuru Mišanovića, koji je već preuzeo upravljanje Zdenkom. Mandat mu, po odluci Nadzornog odbora, traje 30 dana, a do tada bi HFP trebao tražiti novog direktora za nekad uspješnog proizvođača sira. Lujanac, kojemu je upravo tih dana i isticao ugovor u Zdenci, ostaje zasad u poduzeću, i to na mjestu koordinatora kontrole kvalitete. Svojim je rezultatima, ističe, zadovoljan. Plan financijske konsolidacije, kojeg je Vlada usvojila početkom kolovoza prošle godine, priveden je gotovo do kraja. Točnije, zakazano je ročište za ovrhu koje će se održati 5. rujna. Tim će Hrvatski fond za privatizaciju postati vlasnikom nekretnina (industrijskog kruga mljekare sa zgradom ZRC-a i pročistačem, industrijskog kruga mlina i farme), te pokretnina, gotovih proizvoda i žiga Zdenka, koje će dokapitalizacijom unijeti u nova društva. Ta je imovina, naime, neopterećena fiducijama i hipotekama, a kako je Vladinim planom konsolidacije predviđeno, unijet će se u tri nova društva s ograničenom odgovornošću, i to Zdenka – mliječni proizvodi, Zdenka – prerada žitarica i Zdenka farma.

Rokovi plana
Po završetku dokapitalizacije HFP bi trebao objaviti natječaj za prodaju novoformiranih tvrtki, a što bi se, po procjeni Lujanca, moglo realizirati već na jesen. Prodajom bi se, pak, namirili HFP, Državna agencija za sanaciju banaka, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ministarstvo financija za sve tražbine koje su ustupili u prvoj fazi financijske konsolidacije Zdenke. Iako su rokovi tog Vladinog plana nešto “probijeni”, što Lujanac pojašnjava sporošću pravosuđa na što Uprava nije mogla utjecati, u HFP-u su također zadovoljni što je proces priveden kraju. Za daljnju realizaciju, očigledno, državi je bilo važno imati socijalni mir u Zdenci, neovisno o tomu tko će i koju cijenu za njega platiti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

vrlo znakoviti događaji:

jasno se vidi kako sindikat otvoreno uništava tvrtku – ti ljude izgleda više vole da je tvrtka u blokadi/stečaju a da vlada šalje financijske injekcije nego da se zasuču rukavi i radi u tržišnim uvjetima.

tu je i primjer menadžera novog tipa, koji stoji iza svoje koncepcije, a ne drži se pod svaku cijenu direktorske fotelje

New Report

Close