Lubenice iz uvoza preplavile tržište: Domaći proizvođači očajni, najradije bi svoje bacili u Neretvu

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2017. u 11:12
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Urod lubenica u dolini Neretve iznosi odličnih 50-ak tona po hektara, a ukupno će se ubrati oko 10.000 tona.

Potrošači već mogu uživati u akcijskim cijenama od 2,50 kuna po kilogramu, no riječ je o lubenicama koje uglavnom dolaze iz Grčke i lošije su kvalitete od onih iz doline Neretve, donosi Večernji list.

Berba je tek započela, a proizvođači su već suočeni s ogromnim padom otkupnih cijena, jer će s početnih 1,80 ili 2 kune po kilogram iste pasti na samo kunu.

"Čim ozbiljnije krene naša roba, gotovo je. Eto uvoza iz Grčke, Albanije,Makedonije… samo kako bi nam cijena naglo pala, a njihova se roba po kvaliteti ne može mjeriti s našom. Ciljano uvoze lošu kako bi ‘ubili’ našu", rekao je proizvođač Mijodrag Kiridžija za Večernji list.

Iako su ove godine iznimno kvalitetne, proizvođači bi najradije svoj trud bacili u Neretvu. Problem su, ističe Kiridžija, domaći trgovački lanci poput Plodina i Tommyja koji prednjače u nadmetanju niskim cijenama.

Urod lubenica u dolini Neretve iznosi odličnih 50-ak tona po hektara, a ukupno će se ubrati oko 10.000 tona. Kvalitetne su i dinje, čija se otkupna cijena također prepolovila. Zbog toga bi dio voća mogao završiti u smeću.

"Mnogima je, čini se, Hrvatska velika samo od Pantovčaka do Jelačić placa, a ni bruxelleske namjesnike ne zanimaju nacionalni interesi", kazao je Strahimir Filipović, vlasnik Mandarinka iz Opuzena.

Dodatan problem poljoprivrednicima je kriza u Agrokoru, ističe Večernji list.

Komentari (4)
Pogledajte sve

kupio jučer od nekog opg-a, platio finu cijenu (6kn po kg), ako neki svoje ne mogu prodat po 4kn po kg tu je neka greška u sistemu.. bar su nam lubenice duplo bolje od uvoznih…

A da krenete saditi nešto drugo ako to s lubenicama ne ide?
A da možda diverzificirate proizvodnju?
Prestanite kukati. Nitko ne kupuje iz uvoza da bi vas “uništio” nego zato jer je jeftinije.
Grčka lubenica lošija od neretvanske? Može biti, ali je poprilično jeftinija. Jer se inače ne bi prodavala.
Proizvedite i vi lošije, a jeftinije. Tko vam brani?
Dosta više kuknjave.

lubenice se ne rješavaju 10.07. kada je već na tržištu strane robe po 0,50 kn koliko voliš, jeste da su uvenule i sa suhim peteljkama, ali koga od uvoznika briga ako je zarada na njoj veća, usput se poplaši domaće proizvođaće, pa i oni uskoro krenu skidati gaće i tako to traje, traje, traje godinama

Umjesto da bacete robu, kako bi bilo da se organizirate. Uništili ste kombinate Neretvanku, Opuzenku..kao relikte socijalizma a niste se na drugi način organizirali. I svake godine ponavljate istu priču. Vrijeme je da jednostavno propadnete i prepustite tu plodnu zemlju, onima koji znaju. Ali jedno mi nije jasno. Ako imate prinos od 50 tona po hektaru i da samo dobijete kunu po kilogramu robe, to je 50 000 kuna po hektaru. Ratari o tim zaradama mogu samo sanjati.

New Report

Close