Lovački savez ‘na nišanu’ AZTN-a: Sumnja se u ulogu predatora

Autor: Marija Brnić , 13. srpanj 2022. u 07:00
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Agencija im upala u prostorije, sporne su cijene osposobljavanja za lovce.

Rijetki su slučajevi, pa i na europskoj razini kada se narušavanje tržišnih odnosa ispituje zbog predatorskih cijena. No, upravo takav postupak pokrenula je prije mjesec dana Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Ispituju se predatorske cijene Hrvatskog lovačkog saveza (HLS), a “lovi” ga zbog prijave čiji je podnositelj pod zaštitom identiteta. Razlog sumnje u predatorsku cijenu jest nova cijena osposobljavanja za lovca od 500 kuna s PDV-om, jer je smanjena za čak 80%.

Predatorskim cijenama, inače, smatra se one koje su ispod troškova proizvodnje ili usluge, a u pravilu naplaćuju poduzetnici koji imaju vladajući položaj na tržištu i žele potisnuti konkurenciju. Kratkoročno, takvom računicom su na gubitku, ali dugoročno će zadržavanjem dominacije na tržištu povratiti dobit i biti u plusu.

AZTN objašnjava kako je slučaj pokrenut po službenoj dužnosti, kako bi se utvrdilo da li tom cijenom HLS i njegovo Lovačko učilište u kojem se obrazuju kadrovi u lovstvu zlouporabio vladajući položaj na tržištu i pokušao istisnuti konkurente.

Sama istraga, kako se saznaje iz priopćenja AZTN-a, započela upadom u prostorije Saveza s ciljem pronalaženja dokaza, a za koje je, kako precizira AZTN, postojala osnovana sumnja da se nalaze u određenom prostoru ili kod određene osobe.

U HLS-u ne kriju da su iznenađeni ovakvim postupanjem AZTN-a. Prema riječima predsjednika HLS-a Ivice Budora, prije svega Lovačko učilište koje spominje AZTN ne postoji, osim na papiru. Obrazovne aktivnosti provodi HLS, a on na tržištu obrazovanja lova već dugo nije u vladajućem položaju. No, cijena od 500 kuna, priznaje, jest smanjena od 1. ožujka.

“Razlog je jednostavan, tijekom korone edukaciju smo organizirali online, a ona uključuje 90 sati predavanja koja su snimljena, 35 sati praktičnog dijela, te testove koji se pismeno polažu online, a usmeno pred šesteročlanom komisijom. Naš trošak time je uvelike smanjen, a mi nismo profitabilno društvo, ne isplaćujemo dobit i nema razloga da naplaćujemo veću cijenu našim polaznicima”, kaže Budor, naglašavajući kako takvu cijenu HLS nikada ne bi naplatio ako bi bio u gubitku. “Moguće da smo poremetili računice nekima koji naplaćuju daleko veće cijene i od naše prijašnje, no mi nismo vladajući na tržištu, na kojemu diplome poput naše daje još 24 otvorena pučka učilišta ili slične ustanove”, kaže Budor. Niže cijene, dodaje, već su polučile efekt, jer ove godine imaju 2000 polaznika, dok ih je lani bilo 1000. Prema informacijama kojima raspolažu iz MUP-a, ispite za lovce polaže oko 4000 građana. Sam HLS inače izdaje iskaznice, neovisno o tomu gdje su lovci stekli diplomu, a do sada ih je izdano oko 65 tisuća.

Predatorske cijene AZTN je do sada provjeravao tek u nekoliko slučajeva, konkretno Hrvatske pošte i Iskona, ali nisu dokazane takve zlouporabe položaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close