Lorencin Meri Matešić optužio za spin, ona njega za laži

Autor: Marija Crnjak , 18. ožujak 2014. u 10:54
Bivša direktorica HTZ-a Meri Matešić i ministar Darko Lorencin/P. Macek/PIXSELL

Matešić je rekla da je lani tek sređivala naslijeđeno stanje te da je tek 2014. trebala biti godina u kojoj je trebala napraviti vlastiti program.

Ministarstvo turizma ovoga će tjedna na svojim stranicama objaviti smjernice novog Zakona o turističkim zajednicama, koji se čeka već gotovo tri godine, najavio je ministar Darko Lorencin gostujući u ponedjeljak u radijskoj emisiji Poslovni tjedan.

Ponovio je da provedbom zakona nitko neće ostati bez posla. Štoviše, sustav turističkih zajednica imat će puno više posla nego danas, a njegove tvrdnje potvrdio je i Branko Bogunović iz konzultantske kuće Horwath, koja izrađuje Strateški marketinški plan Hrvatske 2014.-2020. Taj će dokument zajedno sa zakonom biti osnova za reorganizaciju sustava."U današnjem je sustavu oko 650 ljudi u turističkim zajednicama, a tu ne računamo glavni ured HTZ-a, servisira oko 60 milijuna noćenja godišnje, što je oko 100 tisuća noćenja po zaposleniku. Dakle, nema ih previše i nitko ne može nekome zabraniti osnivanje turističke zajednice, no pitanje je kako su organizirani i kako se budžetira", kaže Bogunović.

Povod za raspravu o preustroju sustava TZ-a i tema emisije bila je smjena Meri Matešić s mjesta direktorice Glavnog ureda HTZ-a u petak, nakon što joj Turističko vijeće nije dalo pozitivnu ocjenu na izvješće o radu u prošloj godini. Uslijedila je žustra rasprava između Matešić i Lorencina. Bivša direktorica ministra je optužila da joj je lagao u oči, a ministar bivšu direktoricu za spin čiji je cilj bilo očuvanje fotelje. Matešić je, naime, u petak objasnila da je osnovni problem u komunikaciji s ministrom bila nova sistematizacija HTZ-a iz Strateškoga plana, kojim HTZ "postaje prodajna agencija za prodaju izleta, smještaj i rent-a-car uz angažman vanjskih konzultanata i marketinških agencija".

"Da je direktorica bila ovako proaktivna tijekom svog vremena u HTZ-u i da je napravila jednu takvu kampanju poput ove u proteklih dva-tri mjeseca, danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji", rekao je Lorencin.Matešić je pak napomenula da je lani tek sređivala naslijeđeno stanje te da je tek 2014. trebala biti godina u kojoj je trebala napraviti vlastiti program rada, temeljem Zakona o turističkim zajednicama koji se čeka tri godine. 

Ugovorni motivi

Matešić ostala bez bonusa

Lorencin je u ponedjeljak otkrio da je Meri Matešić u ugovoru imala odredbu prema kojoj u slučaju pozitivne ocjene na izvješće o radu te ako Turističko vijeće to odobri ima pravo na bonus u iznosu od jedne do 12 plaća. Lorencin tumači da je zbog toga Matešić imala interes da joj izvješće bude odobreno. "Bilo je pokušaja i da se iznosi plaća u Glavnom uredu stave pod veo tajne i na ovoj sjednici imali smo prijedlog Pravilnika o dužnosti čuvanja poslovne tajne prema kojem bi sve plaće u HTZ-u bile tajna", kazao je Lorencin. Istaknuvši da se njezin ugovor temelji na Zakonu o radu i Zakonu o turističkim zajednicama, Matešić je nakon emisije za Poslovni dnevnik potvrdila da u ugovoru stoji ta odredba koja je ubačena na inicijativu bivšeg ministra Veljka Ostojića, no kaže da joj nije palo na pamet iskoristiti tu mogućnost.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Sjaši Murta da uzjaši Kurta….!

i jedno i drugo su nesposobni.ovaj je postao ministar da odradi privatizacije do kraja i štiti istarski turistički lobi a ova je bila recepcionerka u zadru pa ju je zadarski lobi progurao da zadar reklamira.a sve zajedno iz zasjede gleda dubrovački lobi kako bi se opet propgurao da troši 350 milijun akuna na rucnericu i cnn.

ali najbitnija stvar u svemu je prošla neopaženo a to je da dragičević zajedno sa španjolcima radi master plan za hrvatski turizam.glavni konkurenti nam rade strateško planiranje u turizmu.
to bi bilo kao da rusi puste amerikance da im radi planiranje u ruskoj vojsci.

za ovakve izdaje u kini a i u bivšoj jugi je padala glava ili 20 godina golog otoka.

” u ugovoru stoji ta odredba koja je ubačena na inicijativu bivšeg ministra Veljka Ostojića”…Velja se i ovdje osigurao financijski…sve pretvorio u zlatu od zemljišta do ministarske fotelje,praktički iz opanaka postao multimilijunas bez kaznene odgovornosti

New Report

Close