Lokalna vlast za sport daje 1,2 mlrd. kn

Autor: Jadranka Dozan , 18. prosinac 2012. u 22:00
Pola prihoda čine donacije, a 70 posto ih je iz javnih izvora

U sustavu sporta radi 11.500 osoba, broj zaposlenih od početka krize porastao je 10 posto, a plaće 12 posto.

Sustav sporta u EU s gotovo dvije trećine financiraju građani, s nešto manje od četvrtine lokalni i državni proračuni, nepunih sedam posto sponzori. U Hrvatskoj se za sport godišnje troši 2,2 milijarde kuna i u financiranju je glavni oslonac država, lokalna i središnja.

Za profesora Zrinka Čustonju sa zagrebačkoga Kineziološkog fakulteta to je jedan od ključnih problema sporta. To pokazuje da nije prošao transformaciju iz socijalizma u kapitalizam, rekao je na predstavljanju studije o financiranju sporta, čiju je izradu vodio Institut za javne financije. Petar Skansi, pomoćnik ministra za sport, smatra pak da u današnjim uvjetima samo država može osigurati sportske rezultate, ali taj novac treba trošiti racionalno i transparentno. I jedno i drugo danas je dvojbeno, a spomenuta studija trebala bi biti temelj za izradu strategije razvoja sporta koja bi riješila i dio tih problema. Ministar Željko Jovanović kaže kako godinama u području sporta nije postojala financijska disciplina. Samo u 2011. rashodi u tom sustavu premašili su prihode za 174 milijuna kuna, a u sportskim savezima vladao je kaos, ističe. Ne čudi stoga ni što su neplaćene obveze u sustavu sporta 150 milijuna kuna, pri čemu više od 50 milijuna prema državi.

Glavnina neizmirenih obveza, 130 milijuna, odnosi se na sportske klubove, koji proračunu duguju oko 47 milijuna kuna. Istodobno, od početka krize broj zaposlenih u sportu je porastao 10-ak posto (na 11.500), a prosječna neto plaća povećana 12 posto i veća je od hrvatskog prosjeka. Inače, za sport se prosječno izdvaja 0,14 posto državnog proračuna ili 0,05 posto BDP-a. Za razvoj sporta samo iz proračuna Ministarstva lani je izdvojeno 120 milijuna kuna, a znatan izvor financiranjA su izdvajanja od igara na sreću. Gradovi i županije, pak, godišnje za sport i rekreaciju izdvajaju oko 1,2 milijarde kuna. Od 2008. do kraja 2011. vrijednost kapitalnih ulaganja u sportske objekte premašila je 1,6 milijardi kuna, ali tolikom iznosu znatno je pridonijelo domaćinstvo svjetskom rukometnom prvenstvu 2009. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close