LNG brod u Rijeci, terminal u radu od prosinca

Autor: Darko Bičak , 14. listopad 2020. u 05:33
Plutajući spremnik nazvan LNG Croatia uplovio u riječki zaljev/NEL PAVLETIĆ/PIXSELL

LNG Croatia doplovio je iz kineskog brodogradilišta kod Šangaja u kojemu je tehnološki preuređen i pretvoren u FSRU brod.

Možda i najznačajniji dio infrastrukture novog LNG terminala na Krku, plutajući spremnik, uplovio je jučer ujutro u Riječki zaljev.

Kako su izvjestili iz LNG Hrvatska, brod “LNG Croatia”, koji će kao plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU brod) biti jedan od glavnih elemenata novog terminala za ukapljeni prirodni plin (UNP), usidren je ispred riječke luke, a tijekom srijede bi trebao uploviti u Brodogradilište Viktor Lenac gdje će biti dodatna ispitivanja broda.

LNG Croatia doplovio je iz kineskog brodogradilišta kod Šangaja u kojemu je tehnološki preuređen i pretvoren u FSRU brod. Kako je već prije najavljeno, LNG terminal bi u prosincu trebao biti pušten u probni rad, a od 1. siječnja sljedeće godine biti potpuno operativan.

Brod za plutajući spremnik je odabran prije dvije godine na natječaju, a kao najpovoljnija ponuda je bila one Golar Power Limiteda koji je ponudio konverziju postojećeg LNG tankera “Golar Viking“, proizvedenog 2005., u FSRU brod vrijedan 159,6 milijuna eura.

Brod ima kapacitet spremnika od 140.000 m3 s nominalnom kapacitetom regasifikacije UNP-a od 300.000 m3 prirodnog plina na sat, što godišnje daje kapacitet od 2,6 milijardi m3 plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close