Liste čekanja probile sve granice, na neke preglede čeka se i po dvije godine

Autor: Poslovni.hr , 18. srpanj 2022. u 08:20
Foto: Goran Stanzl/Vecernji list

Zbog navale pacijenata, koji tijekom pandemije nisu mogli obaviti pretrage u bolnicama, liste čekanja u javnim zdravstvenim ustanovama prešle su sve granice. Na neke preglede čeka se i po dvije godine, a prosječan rok čekanja iznosi 164 dana.

Mnogi odustaju i plaćaju usluge kod privatnika ne znajući da i u nekim privatnim ustanovama mogu besplatno obaviti pregled.

Prema listama čekanja koje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavljuje za sve bolnice u državi, prosjek dana čekanja za sve usluge u bolnicama prve kategorije (KB Dubrava, KB Merkur, KBC Osijek, KBC Rijeka, KBC Sestre milosrdnice, KBC Split, KBC Zagreb) trenutno iznosi 159 dana, piše tportal.

Naručite se danas, na redu ste krajem 2023.

Na prvi pregled prosječno se čeka 128 dana, pri čemu su najduže lista čekanja za alergologiju i kliničku imunologiju, u prosjeku 320 dana. Na prvi reumatološki pregled čeka se 288 dana, za dermatološku onkologiju 233 dana, za dječju oftamologiju 258 dana, za pregled zbog glaukoma 210 dana, za pregled logopeda 233 dana, a za kardiološki pregled oko 200 dana.

Još gore je što se tiče dijagnostičkih pregleda, za koje se u prosjeku dolazi na red za 205 dana. Rekordne liste čekanja su za magnetnu rezonancu, a najduže za magnetnu rezonancu velikih zglobova, čak 519 dana. To znači da, ako se danas naručite, možete doći na red krajem 2023. godine. Više od godinu dana čeka se i na MR koljena (491 dan), MR stopala ili šake (486 dana), MR mozga (411 dana), MR gornjih ekstremiteta (405 dana) i MR kralješnice (367 dana).

Na bolnice prve kategorije najveća je navala jer pacijenti očekuju najbolju uslugu. U bolnicama nižih kategorija kritične liste čekanja su kraće za stotinjak dana. Tako se, primjerice, u bolnicama druge kategorije na prvi kardiološki pregled čeka u prosjeku 95 dana, a za magnetnu rezonancu koljena ‘samo’ 113 dana.

Stoga je prije naručivanja uputno provjeriti liste čekanja u bolnicama i odabrati najpovoljniju opciju. Ponekad se isplati naručiti za pregled u nekoj manjoj bolnici izvan Zagreba jer ćete puno brže stići na red. Primjerice, dok se na prvi alergološki pregled u Zagrebu čeka 320 dana, u Karlovcu možete dobiti termin za 88 dana.

Neke preglede, za koje su liste čekanja osobito dugačke, možete obaviti i u privatnim poliklinikama uz uputnicu. Iz HZZO-a su tportalu poslali popis dvadesetak zagrebačkih privatnih zdravstvenih ustanova s kojima su sklopljeni ugovori za 2022. godinu i dijagnostičko-terapijske postupke koji se mogu obaviti u njima.

Postoji i pravo pacijenata za koje malo tko zna, a to je da prvi pregled možete obaviti u bilo kojoj privatnoj klinici ako vam javna zdravstvena ustanova nije u mogućnosti osigurati ga u roku od 30 dana. Naime, prema pravilniku o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, osigurana osoba kojoj prvi specijalistički pregled nije proveden u roku od 30 dana od dana prvog javljanja u ugovornu zdravstvenu ustanovu, odnosno kod ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse, ima pravo obaviti taj specijalistički pregled u neugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod neugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse.

Povrat troškova nastalih zbog korištenja usluga privatnika ostvarujete pisanim zahtjevom koji podnosite područnom uredu HZZO-a.

Uz zahtjev ste dužni priložiti uputnicu iz koje je vidljivo da vam ugovorna zdravstvena ustanova nije pružila traženu zdravstvenu zaštitu u propisanom roku te original računa za obavljenu zdravstvenu zaštitu.

Komentirajte prvi

New Report

Close