Lisonek i dalje prva, Ježek ponovno udvostručio prihode

Autor: Saša Paparella (VLM) , 18. lipanj 2013. u 22:01
Najveći dio prihoda bilježnika temelji se na povećanom broju ovršnih postupaka

Deset najuspješnijih javnih bilježnika uprihodilo je 90 mililijuna kuna. Nekima od njih, unatoč povećanom broju ovršnih postupaka, prihodi pali i za više od 20 posto.

Rang- lista hrvatskih javnih bilježnika razvrstanih po lanjskome prihodu, koju Poslovni dnevnik objavljuje drugu godinu za redom, pokazuje velike promjene u poretku. Pojava je utoliko zanimljivija jer je prošli tjedan objavljena rang- lista najuspješnijih hrvatskih odvjetnika gotovo identična onoj lanjskoj.  

Od 81 javnog bilježnika s najvećim prihodima, njih 51 uprihodilo je lani manje nego prethodne godine. Taj je rezultat znatno lošiji nego prethodni, kada je od osamdesetak najuspješnijih njih svega 18 poslovalo lošije nego prethodne godine. I dalje su najuspješniji javni bilježnici s uhodanim krugom velikih klijenata, raznih kompanija i banaka a velik dio njihovih prihoda odnosi se na ovrhe. Deset najuspješnijih zajedno je uprihodilo točno 90 milijuna kuna; za usporedbu, deset najuspješnijih odvjetnika lani je imalo 208,4 milijuna kuna prihoda. Unatoč smanjenju prihoda za 20,8 posto, sa 16,9 milijuna u 2011. na 13,4 milijuna kuna u 2012., te iako su joj prihodi pali i u 2011., prva je i dalje Ilinka Lisonek, javni bilježnik iz Zagreba. Dobit tog ureda pala je za 27,7 posto, odnosno sa 8,7 milijuna na i dalje pristojnih 6,3 milijuna kuna. Zaposlenih ima 19 a posluje sa, primjerice, Zagrebačkim holdingom, Hypo Alpe-Adria bankom i velikim trgovačkim lancima.

Inače, veće prihode od Ilinke Lisonek ima sedam hrvatskih odvjetnika. Na drugom je mjestu među javnim bilježnicima zajednički ured Ive Hanžeković- Živković i Lade Škaričić- Sinčić, koji radi s bankama (Zagrebačkom, HPB-om). Poslovanje tog ureda za koji je postotak bolje nego prethodne godine- prihodovali su 12,5 milijuna kuna, od čega im je ostalo 4,5 milijuna kuna dobiti. Taj ured ima najviše zaposlenih, 24, od čega ih je dvoje zaposleno lani. Iva Hanžeković-Živković bivša je supruga Marijana Hanžekovića, odvjetnika s najvišim prihodima u Hrvatskoj. Slijedi prva promjena- na trećoj je poziciji Željka Maroslavac, koja je lani bila peta. U međuvremenu su prihodi njenog ureda narasli za 35,7 posto, na 10,9 milijuna kuna. Zanimljivo je da se dobit paralelno smanjila za 14,2 posto, na 2,3 milijuna kuna, po čemu je tek na devetom mjestu.  Najveći skok zabilježio je zagrebački javni bilježnik Mladen Ježek, koji nastavlja snažan rast. On je 2010. imao 2,1 milijuna kuna prihoda, pa se nije svrstao niti među 50 najuspješnijih. Iduće je godine imao 4,9 milijuna kuna, što ga je plasiralo na 15. mjesto.

Lani je još jednom udvostručio prihode, na ukupno 9,8 milijuna kuna i do četvrte pozicije. Također, Ježek je u dvije godine povećao dobit za sedam puta, sa 700.000 kuna u 2010. na dva milijuna 2011., odnosno na 4,8 milijuna kuna lani. Prošle je godine zaposlio troje novih ljudi, pa ih je sada ukupno devetero. Na petom je mjestu Osječanka Mirjana Borić – prihodi njenog ureda povećani su za 20 posto, sa 7,8 na 9,4 milijuna kuna pa je napredovala za jedno mjesto. Po dobiti, koja je narasla za 34 posto, sa 3,8 na pet milijuna, na drugom je mjestu. Javnobilježnički ured Vesne Pučar poslovao je jednako uspješno kao i prethodne godine, sa osam milijuna kuna prihoda, što je bilo dovoljno za šesto mjesto.

Nikole Tadića 2010. nije bilo među prvih deset, a onda je 2011. gotovo udvostručio prihode i došao na treće mjesto. Lani su mu međutim prihodi pali za 27,7 posto, odnosno s 10,1 na 7,3 milijuna kuna, a dobit je pala za 38,8 posto, pa je sada sedmi. Kao i lani, osmi je Velibor Panjković iz Rijeke, uz Mirjanu Borić jedan od ukupno dvoje plasiranih među prvih deset  koji nisu iz Zagreba. Njegov je prihod pao za 5,3 posto a dobit je porasla za 12,1 posto; lani je otpustio dvoje ljudi. Deveti je Stjepan Šaškor, koji je preuzeo ovršnu naplatu stambene pričuve i radi sa zagrebačkim Gradsko-stambenim gospodarstvom. Njegovi su prihodi lani rasli za 10,6 posto a dobit mu je minimalno pala. Na desetom je mjestu Anica Hukelj sa 5,7 milijuna kuna prihoda. Po dobiti- koja je lani rasla za 17,2 posto- taj ured, poznat i po nekim tzv. kontroverznim poduzetnicima koji su tamo zalazili, na šestom je mjestu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close